Fekete-Győr szerint a Mészáros-birodalom bizonyos részeit visszakövetelhetné az állam

POLITIKA
2021 április 16., 17:41

A Mészáros-cégcsoportnak sok olyan része van, amik valószínűleg egy kormányváltás után is tudnak majd működni, mondta a Momentum elnöke a Partizánnak adott interjújában. Az, hogy éppen ki lesz ezeknek a tulajdonosa, „mert nem tudjuk, hogy Mészáros Lőrincre milyen sors vár egy bírósági eljárás következményeképpen”, az ebből a szempontból nem elsődleges kérdés. Fekete-Győr András szerint az ott dolgozók arra számíthatnak, hogy folytatni tudják a munkájukat, csak adott esetben egy más tulajdonosi szerkezetben. Fekete-Győr fontosnak nevezte, hogy ne omoljon össze a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholding sem, „mert azzal egy csomó betétes járna pórul”. De szerinte a későbbiekben kell arról beszélni, mi lenne a dolga ezzel egy új magyar kormánynak.

Arra a kérdésre, hogy visszavennék-e, államosítanák-e a Mészáros-vagyont, Fekete-Győr-azt mondta: „Azért az államosítás ebben a formában távol áll a jogállami kritériumoktól. Lehetnek olyan részei, amelyek visszakövetelhetők az állam részéről, mert mondjuk olyan közbeszerzési visszásságokat talál az antikorrupciós ügyészség. Azokat természetesen vissza fogjuk venni, és vissza fogjuk kérni.”

Hozzátette, hogy lehetnek olyan részei a birodalomnak, amiket jogállami eszközökkel nem lehet visszaszerezni, de ezekre különadót vetnének ki. „Nem személyre szóló adót, egy olyan különadót, ami őket is, vagy elsősorban őket érinti. Azért kevés ilyen multicsilliárdos ember van Magyarországon ma.

Az interjúban a Momentum elnöke arról is beszélt, hogy szerinte az MSZP korábbi kétszeres miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila egyenlő a Fidesszel, ezért nem tudja elképzelni, hogy rákerüljön a közös ellenzéki listára. De hasonlóan gondolkodik a zuglói Tóth Csabáról is, „aki inkább csak a helyi szinten kiskirálykodik együtt a fideszesekkel meg huny szemet vagy vesz részt - most nem tudom pontosan - a korábbi parkolási maffia kiépítésében”.