Folytatódik az EU betelepítési programja: Szlovénia két hiúzt kapott

ÁLLAT
2021 április 20., 16:32

Újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx uniós program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Zois névre keresztelt hím és az Aida nevű nőstény ragadozókat Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedésük előtt egy kis időre karanténban tartják őket az észak-szlovéniai Jelovicában. Év végéig további öt egyed érkezik az országba.

link Forrás

A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat. A két hiúz átszállításában az erdészeti szolgálat mellett a ljubljanai állatkert vett részt.

A hiúzokra, amíg azok alkalmazkodnak a környezethez, a helyi vadászok vigyáznak majd. Mivel nagyon félénk állatok, fontos, hogy ne zavarják őket, ezért jelenlegi tartózkodási helyüket sem hozták nyilvánosságra, az embereket pedig felszólították, hogy ne közelítsék meg az állatokat.

Zois és Aida áttelepítésével a harmadik sikeres évadát zárta a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (ACSB) romániai csapata az állatok befogásában. Eddig nyolc egyedet fogtak be a Life Lynx projekt keretében, hogy megmentsék a Dinári-hegység hiúzállományát a kihalástól. Idén januárban a román és szlovák partnerek hat egyedet cserkésztek be: két hímet és egy nőstényt Romániában, valamint egy hímet és két nőstényt Szlovákiában.

Egyik hímet, amelyet január végén fogtak be Romániában, még márciusban az északnyugat-szlovéniai Pokljuka erdős fennsíkra szállítottak. A Júlia-Alpok Bioszféra Rezervátum közösség általános iskolásai Trisnek nevezték el, a Júlia-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglávról. Tris még két Szlovákiában befogott nőstényre vár, mielőtt kiengedik a szabadba. Az ott befogott hímet Horvátországba szállítják majd.

Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él, elszigetelve. Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz. A jelenleg három tucat egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza. A projekt indulása óta a mostanival együtt hat hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A betelepített állatokat telemetrikus (műholddal követhető) nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni viselkedésüket a természetben. (MTI)