Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Poszt-Covid ambulancia nyílt a Nyírő Gyula kórházban azoknak, akik a vírus mentális utóhatásaitól szenvednek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A mentális poszt-Covid szindróma hazánkban is egyre több embert érint, ezért a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet külön ambulanciát nyitott számukra. A vírusnak ugyanis nemcsak fizikálisan lehetnek kellemetlen utóhatásai: a legtöbbeknél ez depresszióval vagy szorongással jár. Külföldi felmérések szerint előbbi gyakorisága a koronavírusból történő kigyógyulás után négyszeresére nő, utóbbié háromszorosára.

„Amikor a páciensek tapasztalják magukon a furcsa, félelmet keltő tüneteket (zsibbadás, érzészavarokat, izomproblémák, nehézlégzés), akkor az első dolog, ami az eszükbe jut, az az, hogy valamilyen halálos betegség leselkedik rájuk, és még nincsenek túl a fertőzésen” - mondta el Kéri Szabolcs, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai igazgatója az RTL Híradójának

A szakember elmondta, hogy a fertőzésen átesettek 30 százalékát érinti ez a problémakör, a két hete működő ambulancián eddig több mint 130 páciens fordult meg, ami nagyon nagy szám.

A Nyírő Gyula kórház főbejárata.Fotó: Balaton József/MTI/MTVA

Az RTL-nek Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke azt mondta, a járvány alatt tapasztalható lelki terhelés hasonló egy háborús helyzethez. Szerinte a neheze csak a korlátozások feloldása után jön majd, mert az addig elviselt, elnyomott pszichés problémák akkor törnek majd elő, amikor ki lehet engedni. Akkor pedig szükség lehet majd arra, hogy bővítsék a pszichiátriák ellátási kapacitását, és akár újabb terápiás módokat is alkalmazni kell.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.