Poszt-Covid ambulancia nyílt a Nyírő Gyula kórházban azoknak, akik a vírus mentális utóhatásaitól szenvednek

járvány
2021 április 20., 17:17

A mentális poszt-Covid szindróma hazánkban is egyre több embert érint, ezért a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet külön ambulanciát nyitott számukra. A vírusnak ugyanis nemcsak fizikálisan lehetnek kellemetlen utóhatásai: a legtöbbeknél ez depresszióval vagy szorongással jár. Külföldi felmérések szerint előbbi gyakorisága a koronavírusból történő kigyógyulás után négyszeresére nő, utóbbié háromszorosára.

„Amikor a páciensek tapasztalják magukon a furcsa, félelmet keltő tüneteket (zsibbadás, érzészavarokat, izomproblémák, nehézlégzés), akkor az első dolog, ami az eszükbe jut, az az, hogy valamilyen halálos betegség leselkedik rájuk, és még nincsenek túl a fertőzésen” - mondta el Kéri Szabolcs, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai igazgatója az RTL Híradójának.

A szakember elmondta, hogy a fertőzésen átesettek 30 százalékát érinti ez a problémakör, a két hete működő ambulancián eddig több mint 130 páciens fordult meg, ami nagyon nagy szám.

photo_camera A Nyírő Gyula kórház főbejárata. Fotó: Balaton József/MTI/MTVA

Az RTL-nek Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke azt mondta, a járvány alatt tapasztalható lelki terhelés hasonló egy háborús helyzethez. Szerinte a neheze csak a korlátozások feloldása után jön majd, mert az addig elviselt, elnyomott pszichés problémák akkor törnek majd elő, amikor ki lehet engedni. Akkor pedig szükség lehet majd arra, hogy bővítsék a pszichiátriák ellátási kapacitását, és akár újabb terápiás módokat is alkalmazni kell.