Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Letartóztattak egy mallorcai férfit, mert a jelek szerint szándékosan fertőzte meg munkatársait koronavírussal

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Testi sértés gyanújával tartóztattak le egy mallorcai férfit, aki a hatóságok szerint 22 embert fertőzött meg koronavírussal, miután annak ellenére is bement a munkahelyére, illetve elment egy edzőterembe, hogy tünetei is voltak.

A hatóságok január végén kezdtek nyomozást, miután Manacor városában kirobbant a járvány. Bejelentést kaptak ugyanis, hogy egy dolgozó "megfertőződött, de rejtve tartotta betegségét", írták szombaton kiadott közleményükben.

A hatóságok szerint a manacori járványgóc kialakulása előtt napokkal jelentkeztek nála a fertőzés tünetei. Kollégáit ez aggasztotta is, de ő mégse volt hajlandó hazamenni. A munkanap végén elment egy PCR-tesztre, de az eredményt meg se várva másnap újra munkába ment, munka után pedig a helyi edzőterembe.

Munkahelyén a főnöke és munkatársai is könyörögtek, hogy menjen haza, mert másokat is megfertőzhet. Rendőrségi vallomásuk szerint a férfinak ekkor már 40 fok feletti láza volt. Ő azonban nem hallgatott rájuk, egész nap körbe-körbe sétált a munkahelyén, és még a maszkját is lehúzta, amikor köhögött. Közben azzal cukkolta munkatársait, hogy "meg foglak fertőzni mindannyiótokat koronavírussal".

Aznap este megérkezett a tesztje eredménye, és bebizonyosodott, hogy fertőzött. Munkatársai közül öt embert, az edzőteremben három embert fertőzött meg, áldozatai pedig több családtagjuknak is átadták a vírust. Végső soron így 22 ember megbetegedéséért felelős. És bár végül egyikük se szorult kórházi kezelésre, a rendőrség a körülmények folytán testi sértésnek értékelte tettét. (Via The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.