A BioNTech vezetője szerint az oltásuk az indiai variáns ellen is hatékony lesz

járvány
2021 április 28., 12:52

A német BiNTech kutatócég vezetője szerint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd az amerikai Pfizerrel közösen kifejlesztett vakcinájuk - írja az MTI. Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy

elkezdték a vizsgálatokat, és "nem aggódnak", arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony.Várakozásaikat többek között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, "vuhani" változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója.
photo_camera Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója. Fotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance via AFP

Sahin az oltás beadása után előforduló szívizom-gyulladásos izraeli esetekről is beszélt. Azt mondta, egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

A BioNTech vezetője Németországban dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az "irigység kultúrájának" kialakulásához vezethet, ha túl korán és "diszkriminatív" módon - az oltással nem rendelkezőket az oltással rendelkezőktől hátrányosan megkülönböztetve - lazítják a járványügyi korlátozásokat. Európában szerinte majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya. Hozzátette, hogy

Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást. A szakember hangsúlyozta azt is, hogy "nem fair" az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt. A bizottság szerinte "nagyon jó munkát végez", és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra "büszke lehet Európa", és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyag-export révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet.

Arról is szólt, hogy szükség lesz majd frissítő oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

Kiemelt videóink