Franciaországban elfogták a Vörös Brigádok hét tagját

Szerda reggel őrizetbe vették a Vörös Brigádok, a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben aktív olasz szélsőbaloldali terrorcsoport hét tagját. Az AP jelentése szerint a francia hatóságok három egykori terroristát még keresnek, mert őket nem találták otthon a reggeli rajtaütéskor.

A francia ügyészség szerint az olasz kormánytól kaptak felkérést a tíz volt terrorista elfogására. Az olasz hatóságok a terrorcsoport kétszáz tagját azonosították.

Az olasz rendőrség tájékoztatása szerint a most őrizetbe vettek között van Giorgio Peitrostefani, a Folyamatos Küzdelem (Lotta Continua) szélsőbaloldali politikai mozgalom társalapítója is, akit korábban 22 év börtönre ítéltek a milánói rendőrkapitány, Luigi Valabresi 1972-es meggyilkolásában játszott szerepéért. A most elfogottak között van Marina Petrella, Roberta Cappelli és Sergio Tornaghi, akiket távollétükben életfogytiglani börtönre ítéltek a hetvenes-nyolcvanas években elkövetett gyilkosságaik és emberrablásaik miatt.

A most őrizetbe vettek mind jogerős ítéletek elől menekültek el Olaszországból.

Franciaország korábban hallgatólagosan tűrte az országba menekült szélsőbaloldali terroristák jelenlétét. Az akkor regnáló elnökről Mitterand-doktrínának elnevezett szabályok alapján 1985-től az volt az alapállásuk, hogy csak akkor adnak ki Olaszországnak körözött terroristákat, ha vér tapad a kezükhöz. Olykor azonban még ez is kevés volt. A most elfogott Petrellát például 2007-ben már őrizetbe vették, ám akkor Nicolas Sarkozy kormánya végül az egészségi állapotára hivatkozva elutasította kiadatását. Mivel Petrellát akkor Sarkozy olasz neje, Carla Bruni-Sarkozy meglátogatta a kórházban, sokan úgy vélték, hogy az ő közbenjárására utasította el férje a körözött terrorista kiadatását. (Via AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.