Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

A NAV 150 forintért árverezett olyan, problémás FFP2-es maszkokat, amilyeneket a KKM 509 forintért rendelt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Márciusban Győrben 6000 darab (uniós vámon már átesett) FFP2-es arcmaszkot próbált meg árverezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sikertelenül – írta meg az Átlátszó.

A berlini Bundestag előtti füvön heverő FFP2-es maszk 2021. március 1-én.Fotó: Kira Hofmann/dpa via AFP

A maszkokat az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. gyártotta, tavaly tőlük vett a Külgazdasági- és Külügyminisztérium több millió darabot egy közvetítőcégen keresztül, darabonként 1,6 dollárért, ami akkor 509 forint volt.

A NAV a 6000 arcmaszkot összesen 900 ezer forintos értékre becsülte, azaz darabonként 150 forintra, de a darabonként 75 forintos minimáláron sem jött ajánlat.

Pedig a KKM szerződésében lévő árban nem volt benne a szállítási költség és a vámoláskor felmerülő költségek sem, így az Átlátszó szerint a KKM és a NAV ára között akár ötszörös különbség is lehet.

A Gyömrői-Sarok Projekt Kft. és a KKM közötti szerződésben megnevezett egyik gyártó, az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. FFP2-esnek mondott maszkjai világszerte problémásak voltak, a vakszerencsének volt köszönhető, hogy a gyártótól nem, csak a szerződésben megjelölt másik kettőtől érkezett maszk. (A NAV-os tétel leírásában nem is szerepel hogy a maszk megfelelne az FPP2 sztenderdnek.) (Átlátszó)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.