Tudományos tény: a bagolyfecske a világ legfotogénebb madara

Egy német kutatópáros szerint a világon a „legjobban instagramozható madár” az Ausztráliában és Dél-Kelet Ázsiában őshonos bagolyfecske. Dr. Katja Thömmes és Gregor Hayn-Leichsenring azt elemezve jutottak erre, hogy a felhasználók milyen reakciókat adtak néhány népszerű, madarakról posztoló Instagram-oldalon.

Arra voltak kíváncsiak, mitől lesz jó egy madárfotó. Ehhez több mint 27 ezer madárfotót néztek át kilenc Instagram-profilon, és az ezekre a képekkel valamilyen módon kapcsolatba lépő 3,5 millió felhasználó reakcióit vizsgálták. Az elemzésük szerint a szépség hagyományos felfogása nem érvényesül ezeknél a természetfotóknál. Bár az élénk színek több lájkot kaphatnak - ezen belül is a piros és a kék -, de minél különlegesebb vagy szokatlanabb az állat külseje, annál többen reagálnak rá.

Nagyon elégedett magával ez a bagolyfecske.Fotó: ROMEO GACAD/AFP

A bagolyfecske a tollazatával teljesen beleolvad a környezetébe, éjszakai életet él, és széles feje, nagy szeme és a csőre alapján valóban bagolynak lehet hinni első látásra. Állandóan mérgesnek vagy meglepettnek tűnik, ráadásul mindkét szeme előre néz és nem oldalra, mint a legtöbb madárnak, ezért antropomorf jellege miatt az emberek könnyebben azonosulnak vele. A kutatás szerint népszerűek még a turákófélék, a galambfélék, a szarkák és a ricsókafélék is.

Preeti Desai, az amerikai National Audubon Society madárvédelmi szervezet közösségimédia-igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy úgy tapasztalják, az emberek a közeli madárportrékat kedvelik leginkább, és a madarak életéből elkapott olyan pillanatokat, amilyeneket egyébként nem láthatnak. (New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.