Koronavírus-számok Magyarországon 1/17/2022
Elhunytak + 270 Σ 40 507
Kórházban + 19 Σ 2 630
Fertőzöttek + 21 219 Σ 1 348 233
Tesztek + 82 189 Σ 9 530 346
Oltottak + 15 141 Σ 6 319 464
A legújabb trendek

Ausztrália nem engedi be az Indiából hazatérő állampolgárait

2021 május 1., szombat 12:52

A hétfőtől érvényes, drasztikus beutazási tilalommal a canberrai kormány az Indiában katasztrofális helyzetet teremtő koronavírus-mutáns behordozását szeretné megakadályozni. A szabályt kijátszók akár 15 millió forintos (66 ezer ausztrál dolláros) büntetést is kaphatnak, vagy öt évre börtönbe kerülhetnek.

A pénteken bevezetett, két hét után felülvizsgálandó szigorítás közvetlen előzménye az volt, hogy csütörtökön két ausztrál krikettjátékos a korábbi, szigorú katanténszabályt megszegve Kataron keresztül hazautazott.

Hamvasztásra váró holttestek Delhiben. Fotó: MONEY SHARMA/AFP

Indiában naponta több mint 300 ezer új fertőzést regisztrálnak, és eddig több mint 200 ezer ember halt meg. Épp ezért tartják sokan embertelennek, hogy ausztrál állampolgárokat annak ellenére nem engednek hazatérni, hogy Indiában összeomlott az egészségügyi ellátórendszer, a kórházakban kifogyott az oxigén, és naponta 3 ezer ember hal meg. Eddig 9 ezer ausztrál állampolgár jelentkezett be Indiából, közülük 650-en lehetnek veszélyben.

Jogvédők szerint a beutazási tilalom jogellenes lehet. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis az intézkedés nem lehet aránytalan. Ha valaki bizonyítottan hatékonyan el tudja magát különíteni, például egy indiai szállodaszobában, az utóbb könnyen pert nyerhet a kormány ellen, de a tilalom azt az alkotmányos jogot is sérti, hogy az ausztrálok szabadon visszatérhessenek a hazájukba. Ráadásul egy érintett ausztrál már csak azért is jogosan akarhat hazatérni, mert tarthat attól, hogy a helyzet még rosszabbra fordul Indiában.

A kormány intézkedésének faji felhangjai is vannak, mivel az Indiában rekedtek többsége indiai származású. Miközben a jogvédők szerint a kormánynak bizonyítania kéne, hogy semmilyen más megoldás nem alkalmas a fertőzöttek kiszűrésére, Canberra váltig állítja, hogy az intézkedés szükséges és arányos. (Guardian 1, 2)