Elindult a britek új zászlóshajója Ázsia felé

külföld
2021 május 01., 18:48

Megtelt emberekkel a Portsmouthban található haditengerészeti kikötő környéke. Azért jöttek, hogy integessenek a HMS Queen Elizabethnek. Nem csak érzelmi szempontból fontos a briteknek, hogy a 2014-ben leszerelt HMS Illustrious után újra bevetésre indult egy repülőgép-hordozójuk. II. Erzsébet a róla elnevezett anyahajóról azt mondta, hogy a brit haditengerészet történetének új korszakát nyitja meg.

A HMS Queen Elizabeth elhagyja Portsmouth kikötőjét 2021. május elsején.
photo_camera A HMS Queen Elizabeth elhagyja Portsmouth kikötőjét 2021. május elsején. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az új hordozó tizennyolc F35 lopakodó vadászgépet tud majd a céljukhoz közel juttatni, amelyből 10-et az Egyesült Államok haditengerészete biztosít. Egy olyan brit hajókból álló csapásmérő csoport vezérhajója lesz, amelyet hat másik hadihajó, egy tengeralattjáró, tizennégy helikopter és egy századnyi haditengerész alkot. Az úticéljuk pedig az indiai-csendes-óceáni térség.

Azon a környéken nem fog unatkozni. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a Dél-kínai-tengeren aktív Kína és más országok közti összetűzések. Leginkább a Tajvan kérdésében számít világos üzenetnek a britek részéről, hogy a haditengerészetük legerősebb egységét épp oda küldik.

Egy tajvani F-16-os egy kínai H-6-os bombázó elfogásakor Tajvan légterében 2020. február 10-én.
photo_camera Egy tajvani F-16-os egy kínai H-6-os bombázó elfogásakor Tajvan légterében 2020. február 10-én. Fotó: Tajvan Védelmi Minisztériuma/AFP

„Az első küldetésünk a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten át az indiai-csendes-óceáni térségbe visz. Világosan mutatja, hogy a Királyi Haditengerészet aktív szerepet szeretne játszani a globális színtéren bárhol, ahol azt a politikusaink jónak látják” - mondta a HMS Queen Elizabeth indulásakor Stephen Moorhouse, a hajó kapitánya.