Elindult a britek új zászlóshajója Ázsia felé

Megtelt emberekkel a Portsmouthban található haditengerészeti kikötő környéke. Azért jöttek, hogy integessenek a HMS Queen Elizabethnek. Nem csak érzelmi szempontból fontos a briteknek, hogy a 2014-ben leszerelt HMS Illustrious után újra bevetésre indult egy repülőgép-hordozójuk. II. Erzsébet a róla elnevezett anyahajóról azt mondta, hogy a brit haditengerészet történetének új korszakát nyitja meg. 

A HMS Queen Elizabeth elhagyja Portsmouth kikötőjét 2021. május elsején.Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az új hordozó tizennyolc F35 lopakodó vadászgépet tud majd a céljukhoz közel juttatni, amelyből 10-et az Egyesült Államok haditengerészete biztosít. Egy olyan brit hajókból álló csapásmérő csoport vezérhajója lesz, amelyet hat másik hadihajó, egy tengeralattjáró, tizennégy helikopter és egy századnyi haditengerész alkot. Az úticéljuk pedig az indiai-csendes-óceáni térség. 

Azon a környéken nem fog unatkozni. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a Dél-kínai-tengeren aktív Kína és más országok közti összetűzések. Leginkább a Tajvan kérdésében számít világos üzenetnek a britek részéről, hogy a haditengerészetük legerősebb egységét épp oda küldik.

Egy tajvani F-16-os egy kínai H-6-os bombázó elfogásakor Tajvan légterében 2020. február 10-én.Fotó: Tajvan Védelmi Minisztériuma/AFP

„Az első küldetésünk a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten át az indiai-csendes-óceáni térségbe visz. Világosan mutatja, hogy a Királyi Haditengerészet aktív szerepet szeretne játszani a globális színtéren bárhol, ahol azt a politikusaink jónak látják” - mondta a HMS Queen Elizabeth indulásakor Stephen Moorhouse, a hajó kapitánya. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.