Senki nem tudja, hová zuhan majd a kínai űrrakéta

Irányítás és ellenőrzés nélkül, vadul köröz a Föld körül az első kínai űrállomás első darabjait az űrbe szállító rakéta, durván egy hét múlva pedig le fog zuhanni. Hogy hol, azt egyelőre nem tudni, és csak remélni lehet, hogy nem lakott területen.

A Hosszú Menetelés 5B nevű, legénység nélküli rakétát április 29-én lőtték ki Kína Hainan tartományából, hogy a tervezett Mennyei Harmónia nevű űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa. 

A 30 méteres, 21 tonnás rakéta viszont azóta a harmónia ellentétét okozza, ugyanis jelenleg 27 ezer kilométer/óra sebességgel repül a bolygó körül, 90 percenként megkerülve azt, egyre közelebb és közelebb a Föld felszínéhez. Hogy éppen hol tart, azt online követni is lehet. Hogy hová fog esni, azt nagyjából hat órával a földet érés előtt lehet majd pontosabban megmondani. És bár a zuhanás alatt valószínűleg a rakéta nagy része elég majd, mivel elég nagy darab vasról van szó, szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy egyes elemei egyben maradnak. A Guardiannek nyilatkozó Jonathan McDowell harvardi asztrofizikus szakvéleménye szerint pedig ez "potenciálisan nem lesz jó".  A becsapódás május 10-re várható, plusz-mínusz két nap.

A Hosszú Menetelés 5B, még a kilövés előtt.Fotó: GUO WENBIN/Xinhua via AFP

McDowell szerint amúgy elég nagy felelőtlenség a kínai fél részéről, hogy egy ekkora darab vasat hagy ellenőrzés nélküli visszatérni a Földre, 1990 óta ugyanis 10 tonnánál nehezebb eszközöket nem szokás így visszaengedni, pont a balesetveszély miatt.  Viszont nem ez az első alkalom, hogy egy kínai rakéta csak úgy random visszapottyan, legutóbb egy hasonló rakéta maradványai Elefántcsontparton értek földet, több épületet is megkárosítva. Szerencse, hogy senki nem sérült meg. Szerencsére a Föld 71 százalékát tengerek borítják, így nagyobb valószínűséggel zuhannak majd vízbe a maradványok, amelyek több mint 150 négyzetkilométeres területen szóródhatnak szét. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.