40 év alattiakat a jövőben inkább nem oltanak AstraZenecával Nagy-Britanniában

járvány
2021 május 07., 12:36

A brit gyógyszerügyi hatósági bejelentése szerint a legtöbb 40 év alatti brit állampolgárnak másmilyen vakcinát fognak felkínálni az Oxford-AstraZeneca vakcinája helyett a ritkán, de előforduló vérrög-képződési esetek miatt, írja a BBC.

Az országban 28,5 millió oltás beadása után 242 esetet és 49 halálesetet regisztráltak, és a kockázatokat kevéssel nagyobbnak ítélték meg a fiatalabb korosztály esetében. A mostani döntést befolyásolta az is, hogy Nagy-Britanniában érdemben csökkent a fertőzöttek száma, és többféle vakcina is rendelkezésre áll az oltáshoz.

Az oltásért felelős brit program vezetője, Wei Shen Lim abban bízik, hogy a döntés nyomán még tovább erősödik a bizalom az oltási program iránt. Brit becslések szerint az immunizáció eddig 10 ezer életet menthetett meg az országban. Lim elmondása szerint abban az esetben javasolják, hogy a 18-39 év közötti briteket ne AstraZenecával oltsák, ha rendelkezésre áll másmilyen vakcina, és ez a döntés nem okozna csúszást az oltási programban.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A BBC által idézett szakértők hangsúlyozzák, hogy az oltás előnye továbbra is meghaladja az esetleges kockázatokat, ugyanakkor ha van lehetőség a fiatalokat mással oltani, akkor azt érdemes kihasználni. Számítások szerint a 40-es korosztály esetében 100 ezer AstraZenecával oltott emberből egynél alakulhat ki vérrög, míg a 30-as korosztályban 60 ezerből egynél. És míg a 40-es korosztályban egymillió beoltott emberből kettő halhat meg, addig a 30-as korosztályból négy. A vérrögök jelentős része az első dózis után alakult ki, így azoknak, akik megkapták az elsőt, és nem lett semmiféle mellékhatása az oltásnak, a hatóságok a második dózist is javasolják.

Mivel az országban a Pfizer és a Moderna vakcinája is rendelkezésre áll, fennakadás nélkül van lehetőség az oltási program módosítására. Ami amúgy érdemben tudta visszaszorítani a vírus terjedését az országban. A tervek szerint július végéig az összes olyan brit felnőttek be tudják majd oltani, aki ezt igényli.