Amerikában az oltottaknak a legtöbb helyen már nem kell maszkot viselniük

járvány
2021 május 14., 07:26

Az amerikai Centers for Disease Control (CDC), vagyis a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ csütörtöki jelentése szerint azok az amerikaiak, akiket már beoltottak, elhagyhatják a maszkviselést, ami a New York Times szerint egyértelmű jele annak, hogy a járvány a végéhez közeledik az Egyesült Államokban.

Dr. Rochelle P. Walensky, a CDC igazgatója úgy fogalmazott, hogy aki teljesen be van oltva, elkezdhet úgy élni, mint a járvány előtt, szerintük a Pfizerrel és Modernával oltottaknál rendkívül alacsony a vírussal való fertőződés esélye.

Az USA-ban szerdáig a teljes népességnek egyelőre csak körülbelül az egyharmadát, 119 millió embert oltottak be teljesen.

Kemenesi Gábor virológus a CDC jelentésével kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta, „az mRNS vakcinák esetében a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre kevesebb/jóval kevesebb mint 1%-nyi esély van”, a legújabb adatok pedig rendkívül pozitívak, „munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9%-os a vírussal való fertőződés esélye”.

„Ez az idei év egyik legjobb híre, amely nem csupán a bíztató jövőt festi elénk, de a lehető leghangosabb jelzés a vakcinák fontosságára vonatkozóan. Mától az Amerikai CDC ezt a szabályozást léptette életbe, felírhatjuk a járvány történetének könyvébe” – írja Kemenesi.

Egy szintén a New York Timeson megjelent másik cikkben azonban járványügyi szakértők más állásponton vannak a maszkelhagyással kapcsolatban. Egy felmérés szerint a virológusok 80 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikaiaknak zárt térben még legalább egy évig kellene maszkot viselniük, nagyobb tömegben, például egy koncerten vagy tüntetésen pedig a többség szerint még a beoltottaknak is maszkot kellene viselniük.