Most, hogy van Pfizer, új lendületet vett az oltási kampány

járvány
2021 május 15., 07:39

Továbbra is igen sok halálos áldozatot követel a koronavírusjárvány Magyarországon, még ha a járvány visszaszorulóban is van. Szombaton az Operatív Törzs 73 újabb halálos áldozatról számolt be, jelentésük szerint pénteken 1039 új fertőzöttet azonosítottak.

link Forrás

Mivel a pozitív tesztek aránya hét százalék alá esett, ez alapján most már viszonylag reális képet adhat a tesztelés a járványhelyzetről - a WHO ajánlása szerint öt százalékos pozitív tesztarány alatt beszélhetünk ellenőrzés alatt tartott járványról.

link Forrás

Az Operatív Törzs jelentése szerint aktuálisan 149707 magyar szenved koronavírusfertőzéstől, közülük azonban most már csupán 2453-an szorulnak kórházi ellátásra, és 308-an gépi lélegeztetésre.

link Forrás

Ez részben már az oltási program sikere is lehet, melynek a hét utolsó napjaiban új lendületet adott egyrészt a 16-18 éves korosztály oltása, másrészt az, hogy péntektől már a legnépszerűbb védőoltásra, a Pfizer/BioNTech vakcinájára is feliratkozhatnak a már regisztráltak. Ennek hatására pénteken 71 ezren kaphatták meg az első dózisukat.

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás

Ezzel a már legalább egy adag vakcinával beoltottak száma 4,55 millióra, a mindkét dózisukat megkapók száma 2,66 millióra emelkedett.

Érdekes jelenség, hogy bár a járvány országszerte visszaszorulóban van, két megyében, az eddigi járványhullámokban is kiemelten sújtott Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban újra növekszik az új fertőzések száma.

link Forrás