Válasz Online: 43 magántőkealapban rejti a pénzét a kormányközeli elit

gazdaság
2021 május 19., 15:56

Már egy ideje divatossá vált a kormányközeli üzleti körökben, hogy magántőkealapokon keresztül intézzék az ügyeiket, ez ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a nyilvánosságtól viszonylag védetten lehessen óriási üzleteket kötni. A Válasz Online gyűjtése szerint viszont

a Covid-járvány alatt még népszerűbbé váltak az ilyen magántőkealapok, már legalább 43 olyan pénzalap van, amely közvetlenül a NER legfontosabb üzleti figuráihoz köthető. A magántőkealapok egy ideje nagyon fontos szereplői a magyar gazdaságnak, ilyeneken keresztül került például a magyar államtól fideszes üzleti körökhöz az MKB Bank. Ezek az alapok azért lettek nagyon népszerűek, mert teljesen el lehet rejtőzni bennük, vagyis igazából sosem lehet tudni, hogy pontosan kinél vannak az alap befektetési jegyei, vagyis kinek a pénzét kezeli az alap. Viszont itthon is el lehet intézni az egészet, nem kell hozzá gyanús offshore cégeket alapítani.

Normális esetben úgy működnek ezek az alapok, hogy az azokat kezelő cégek a végső haszonélvezők beleszólása nélkül, tőlük függetlenül kezelik az alapokba tett pénzt, legjobb belátásuk és szakértelmük szerint. Magyarországon viszont az a gyakorlat alakult ki, hogy a kormányközeli üzletemberek vagy létrehoznak egy alapkezelő vállalatot (mint az Opug Global alapkezelő Mészáros Lőrinc esetében) vagy a már létező, regisztrált alapkezelőket "strómanként tolják maguk előtt" (erre példa a portál cikke alapján például az Equilor és Tiborcz István viszonya).

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Ezek az alapkezelők aztán létrehoznak pár magántőkealapot, amelyek az alapkezelőt is létrehozó oligarcha vagyonát kezelik. Vagy nem, ezt nem tudni, mert nem lehet kideríteni, hogy pontosan kinél vannak a befektetési jegyek egy adott pillanatban. Az MKB jelentős részét megvásárló Metis Tőkealapról például sokáig azt sejtették, hogy Szíjj László áll mögötte, majd csak azért derült ki, hogy igazából Mészáros Lőrinc és (most már csak volt) feleségének a pénzét kezeli az alap, mert ők bevallották.

A Válasz Online gyűjtése nagyon részletes és nagyon hosszú, aki szeretné böngészni, tegye meg náluk. Érdemes. Itt csak álljon annyi, hogy számszerűen melyik magyar üzletemberhez vagy csoporthoz hány alapkezelő és magántőkealap köthető:

  • Mészáros Lőrinc tulajdonában van két alapkezelő cég, az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Mindkettő 5-5 magántőkealapot kezel.
  • Mészáros holdudvarához köt a Válasz még 7 további alapkezelő céget, ezek között szerepel például Jellinek Dávid két alapkezelő vállalata vagy Szíjj László cége. Ezek összesen 13 alapot menedzselnek.
  • Tiborcz Istvánhoz két alapkezelőt köt a portál, az Equilort és a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-t, mindkettőnek Szécsényi Bálint a vezetője. A két cég összesen 9 alapot kezel.
  • A Matolcsy-családhoz, pontosabban Matolcsy Ádámhoz és Száraz Istvánhoz egy alapkezelő tartozik, a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., 6 alappal;
  • Habony Árpádhoz egy alapkezelő köthető, a TripleHill Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amelynek Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tulajdonosa, ez egy alapot kezel.
  • Hernádi Zsolt tulajdonában egy alapkezelő cég van, a Gran Private Equity Zrt. egy alappal;
  • Jászai Gellért tulajdonában szintén egy cég, a iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. található, három alappal.