Kihalásuk után háromezer évvel újra erszényes ördögök születtek a vadonban Ausztráliában

ÁLLAT
2021 május 25., 09:24

Ausztráliában egy természetvédő civil szervezet telepített be 26 fiatal és egészséges tasmán ördögöt egy védett területre, ahol az állatoknak sikerült is szaporodniuk. Az ausztrál kontinensről valószínűleg a dingók irtották ki a legnagyobb testű húsevő erszényes ragadozót, a Sarcophilus harrisiit, ami ma már csak Tasmánia szigetén fordul elő, és ott is kihalóban van egy gyógyíthatatlan rákbetegség, az állatok pofáját megtámadó fertőző arcdaganat (DFTD) miatt.

photo_camera Fotó: AVENET PASCAL / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Az Aussie Ark természetvédő szervezet tavaly júliusban 15, szeptemberben pedig további 11 erszényes ördögöt telepített egy 400 hektáros védett területre Barrington Topsban, Sydneytől 300 kilométerre északra. A szervezet hétfői bejelentése szerint a rezervátumban már hét kölyök született, megvizsgálták a nőstények erszényét, és mind a hét újszülött egészséges.

A nyolckilós súlyt is elérő erszényes ördög más őshonos állatokkal vagy elhullott állatok tetemével táplálkozik. A tasmán ördög nem veszélyes sem emberre, sem haszonállatra, de ha megtámadják, védekezik, és ilyenkor súlyos sérüléseket okozhat. Tim Faulkner, az Aussie Ark egyik vezetője szerint a tasmán ördög jelenti a kevés természetes megoldás egyikét a rókákra és az elvadult macskákra, amelyek a kontinensen kihalt 40 emlősfaj többségének a kipusztulásáért felelősek.

A vadonba elsőként kihelyezett erszényes ördögöket most kerítés védi az autóforgalomtól és a betegségektől, de a tervek szerint meg akarják honosítani az állatokat körülkerítetlen területeken is. A cél a faj puszta újbóli elterjesztésén kívül az is, hogy egyfajta vésztartalékot képezzenek egészséges állatokból arra az esetre, ha a faj tényleg végveszélybe kerülne a fertőző pofadaganat miatt Tasmánián.

A csak egyes fajok esetében fertőző rákbetegség az 1990-es évek közepi megjelenése óta az állomány 85 százalékát irtotta ki Tasmánián, ahol már csak 25 ezer egyed él a járvány elterjedése előtti 150 ezerrel szemben. (MTI)