Karikó Katalin az oltásellenességről: A butaságot száz éve is meg lehetett vámolni, és most is

járvány
2021 május 31., 12:58

Karikó Katalin szerint a vakcinákkal kapcsolatos tévhiteknek részben az is lehet az oka, hogy a sajtó és a kutatók gyakran nem kommunikálnak elég érthetően, a laikusok pedig nehezen tudnak lépést tartani a tudomány gyors fejlődésével.

Az oltásellenes hangokra vonatkozó kérdésre pedig azt válaszolta a Ma7-nek:

„ ... száz évvel ezelőtt, amikor a röntgent bevezették, attól féltek, hogy látcsövekbe építve majd egymás testét fogják kukkolni az emberek. Leleményes vállalkozók röntgenálló alsóneműket árultak, a butaságot meg lehetett vámolni. Most is! Elhiszem, hogy nagy az ismeretek közti különbség, a tudáshiány és az ebből fakadó félelem. Az én felelősségem, meg az öné is, hogy érthetőbben kommunikáljunk.”

Karikó Katalin
photo_camera Karikó Katalin Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A biokémikus kutató azt tapasztalja, hogy nehéz olyasvalakinek tudományos eredményeket elmagyarázni, aki még az alapvető biológiai fogalmakkal sincs tisztában, és sokszor ez nem is tudományos fokozat kérdése, hanem azé, hogy kiben hajlandók megbízni az emberek:

„Hogy magyarázom el a valóságot annak, aki ír nekem, mert azt hallotta valahol, hogy a vakcina beépül a kromoszómájába? Ezt nem lehet megcáfolni, ha úgy hiszi el az egészet, hogy közben fogalma sincs arról, mi fán terem a kromoszóma. A végén csak arról van szó, kinek hisz az ember, nekem vagy annak, aki ezeket az ostobaságokat terjeszti. Gyakran megkapom, hogy génmódosított vegyületeket meg idegen genetikai anyagot juttatunk be a szervezetbe. Megpróbálhatom elmagyarázni, hogy a vírus RNS-ének csak egy kis darabkáját, a tüskefehérjét kódoló részt visszük be a vakcinával. Ez sem mindig segít...” - mondja az interjúban.