A WHO hitelesítette a második kínai vakcinát, a Sinovacot

járvány
2021 június 01., 19:13

Hitelesítette a koronavírus elleni második kínai vakcinát, a pekingi Sinovac Biotech gyógyszergyár által kifejlesztett védőoltást az Egészségügyi Világszervezet (WHO), lehetővé téve a sürgősségi felhasználását, ami elsősorban a fejlődő országok számára jelenthet újabb segítséget.

India miatt ellátási gondok vannak

A WHO sürgősségi listája útmutató a nemzeti gyógyszerfelügyeleti hatóságoknak a termék hatásosságát illetően. A listára való felvétel egyben lehetővé teszi a kis és mérsékelt jövedelmű országok vakcinával való ellátására a WHO által létrehozott Covax programban történő felhasználást is. A Covax komoly ellátási gondokkal küzd, miután India a saját súlyos járványa miatt felfüggesztette az exportot.

A WHO független szakértői bizottsága közölte: a 18 év felettieknek ajánlja a vakcinát, két adagban, 2-4 hetes intervallummal a két oltás között.

Van egy harmadik kínai vakcina is

A WHO technikai tanácsadó csoportja, ami május 5-én kezdte el a vakcina vizsgálatát, azután döntött így, hogy felülvizsgálta a Sinovac biztonságosságával és hatásosságával, valamint a gyógyszergyár gyártási eljárásaival kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A Sinovac a második kínai védőoltás, ami felkerült a WHO által hitelesített Covid-19 elleni védőoltások listájára, miután május 7-én hitelesítették a Sinopharm vakcináját.

Egy harmadik kínai védőoltást, a CanSino Biologics által kifejlesztett vakcinát is benyújtottak hitelesítésre az ENSZ egészségügyi szervezetéhez, de a WHO felülvizsgálatának időpontját nem közölték.

A Sinovac hatékonysága 51-ről 84-re nőtt

A Sinovac közölte, hogy eddig több mint 600 millió adag védőoltást biztosítottak otthoni, illetve a világ több országában történő felhasználásra, ebből május végéig több mint 430 millió adagot be is adtak.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) korábban közölte, hogy a vakcina hatásossága a klinikai kísérletek több országban elvégzett III. fázisának eredményei alapján 51-ről 84-re emelkedett.

Ápoló a Sinovac Biotech vakcinájával a brazíliai Porto Alegrében 2020. augusztus 8-án.
photo_camera Ápoló a Sinovac Biotech vakcinájával a brazíliai Porto Alegrében 2020. augusztus 8-án. Fotó: Silvio Avila/AFP

A WHO szerint a Sinovac hatásossága 57 százalékos a tünetes megbetegedések megakadályozásában, de 100 százalékos a betegség súlyos formáinak és a kórházi ápolásra szorulásnak a megelőzésében. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták.

Az indonéz egészségügy-minisztérium május 12-én jelentette be, hogy 120 ezer egészségügyi dolgozó körében, akik megkapták a védőoltást, 94 százalékban akadályozta a vakcina a tünetes megbetegedés kialakulását.

A mellékhatásokról nincs elég adat

Előzetes becslésében a SAGE arra a következtetésre jutott, hogy az oltás hatásos volt a Covid-19-betegség megelőzésében a 60 év feletti korosztályban, de hiányoztak az adatok egyes komoly mellékhatásokról.

A SAGE bizonyítékokat sorolt fel arra vonatkozóan, hogy hiányosságok mutatkoztak a terhesség alatti biztonságosság, illetve a biztonságosság és a klinikai védelem kapcsán más felnőtt korcsoportoknál. A tagállamoknak a felhasználásra és az adagolásra vonatkozó irányelveket kidolgozó SAGE májusban vizsgálta felül a Sinovac klinikai adatait.

Könnyű tárolni a vakcinát

Kína mind a Sinopharm, mind a Sinovac oltásokból több 100 millió adagot biztosított otthoni felhasználásra, és exportált külföldre, elsősorban Latin-Amerikába, Ázsiába és Afrikába, összesen 22 országba és régióba.

Ennek ez elölt víruson alapuló szérumnak könnyű a tárolása, így könnyen kezelhető, és elsősorban olyan országok igényeihez szabták, amiknek kevés forrás áll a rendelkezésükre – írta a WHO.

A WHO korábban a Moderna, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford Indiában és Dél-Koreában gyártott vakcináját, illetve a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár Janssen nevű védőoltását hitelesítette. (MTI)