A járvány megdobta a magánegészségügyi cégek bevételeit

járvány
2021 június 03., 05:29

Nyilvánossá váltak a magánegészségügyi intézmények tavalyi éves beszámolói, amikből kiderül, hogy aki ügyes volt, annak a koronavírus-járvány is szépen növelte a számait, másoknak pedig ügyesnek sem kellett lennie, mert a leállt közegészségügyből a magánellátásba menekültek a páciensek, írja az mfor.hu.

A legnagyobb árbevételt 2019-hez hasonlóan a Synlab Magyarország produkálta (közel 5 milliárd forintos emelkedést 2019-hez képest), amiért a járványban nemcsak a magán, de a közellátási tesztelésekben való részvételével is nagy szerepet vállalt.

photo_camera Szijjártó Péter és Németh Szilárd a támogatói okirat átadása után a SYNLAB Hungary Kft. budapesti telephelyén 2021. január 6-án.
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A második legnagyobb forgalmat a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Budai Egészségközpont könyvelhette el, ahol annak ellenére, hogy magánklinikáról van szó, Covid-betegeket is fogadtak és gyógyítottak. A top ötbe még befért az országban 11 központtal működő és évi 1 millió vizsgálatot végző Affidea Magyarország, hatodik helyen pedig úgy áll a Duna Medical Center, hogy idén májusban 14,3 milliárd forintos fejlesztésként egy nyolcemeletes, 20 ezer négyzetméteres új kórházépületet avattak.

Akadt olyan hely is, ahol forgalomcsökkenés volt: a már említett Duna Medical Centernél 600 millió forintos csökkenést jelentettek, a legnagyobb visszaesést viszont a pécsi Da Vinci Magánklinika produkálta, ahol a 2019-es bevételek 2020-ra 5,7 milliárddal csökkentek.

(Az mfor.hu cikkének megjelenésekor a a Wáberer Medical Center, a Medicover Egészségközpont Kft., a Tritonlife Magánkórház és a Dr. Rose 2020-as beszámolóit még nem tették közzé.)

Kiemelt videóink