Áder visszadobott egy törvényt a parlamentnek egy technikai hiba miatt

június 4., péntek 14:15

Az országgyűlés május 26-án fogadott el új törvényt az ingatlannyilvántartásról, amelyben az eddigi papír alapú ügyintézést elektronikusra váltják a hatékonyság és gyorsaság érdekében. Az egyébként nem sokat akadékoskodó Áder János köztársasági elnök aláírás helyett pénteken visszaküldte a törvényt a parlamentnek, mert szerinte az elfogadott jogszabály hatályba léptető rendelkezései ellentmondásosak, a jogalkotói cél megvalósítására nem alkalmasak, így a törvény nem felel meg sem az alaptörvény, sem a jogalkotási törvény egyes követelményeinek.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az alaptörvény szerint a jogszabályok szövegének értelmesnek, világosnak kell lennie, a jogalkotásról szóló törvény pedig azt írja elő, hogy a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.

Áder a Kövér Lászlónak címzett levelében azt írja, hogy az eredeti előterjesztéshez az országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy olyan változtatást fogadott el, amely szerint a jogszabály egy jelentős része csak 2023 februárjától lépne hatályba. Ez azonban nem teszi lehetővé a kivételekkel nem érintett rendelkezés idei, június 15-ei hatályba lépését, az eredeti jogalkotói cél megvalósítását, másrészt értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan is. (MTI)