Több tucatnyi műremeket lophattak el "hűtlen dolgozók" az olasz köztévé irodáiból

külföld
2021 június 11., 18:41

Több tucat felbecsülhetetlen értékű műremeket loptak el az elmúlt öt évtizedben az olasz köztévé, a RAI római székházából, írja a Guardian olasz lapjelentések alapján. A Messaggero napilap történelmi szójátékkal a "Rai feldúlásaként" jellemezte a lopássorozatot, mellyel a hatóságok a köztévé "hűtlen munkatársait" gyanúsítják.

A beszámolók szerint a lopássorozat a múlt század hetvenes éveiig nyúlik vissza, és csak azért nem derült ki mostanáig, mert a tolvajok másolatokkal pótolták az ellopott javakat. Az is csak a véletlen műve, hogy egyáltalán fény derült a bűncselekményekre: pár hónapja a Rai székházának egyik irodájában leesett a falról egy festmény, aminek a zuhanástól összetört a kerete, így kiderült, hogy valójában nem is Ottone Rosai Architettura című remeke, hanem annak olcsó másolata volt csupán.

Az esetet jelentették a rendőrségen, akik viszonylag gyorsan a nyomára bukkantak a tettesnek, a köztévé egyik nyugdíjas dolgozójának, aki még a hetvenes években lopta el és értékesítette 25 millió líráért az eredetit.

Miután erre fény derült, a Rai rovancsot tartott, átnézte a javarészt a hatvanas-hetvenes években összevásárolt műkincsei katalógusát. Mint kiderült, százhúsz eredeti darab hiányzik, köztük Francesco Messina több bronz és arany szobra is. A nyomozók szerint a kincsek javának 1996 után veszhetett nyoma, akkor mutatták be ugyanis a nyilvánosságnak is a gyűjteményüket Lecce városában.

A lopott kincsek között van Monet egyik rézkarca, amit Paysage de Verneuil című képéről készített, illetve Modigliani rézkarca Petit Fils című festményéről, illetve Alfred Sisley Hampton Court című rézarca is.

"Ezek az értékes műalkotások csak úgy ott lógtak a Rai székházának folyosóin és irodáiban, mindenféle riasztórendszer nélkül. Lényegében bárki arra járó ellophatta ezeket" - nyilatkozta a Guardiannak a Messaggero a lopássorozatot feltáró újságírója, Giuseppe Scarpa. (Via The Guardian. Címlapkép: MIGUEL MEDINA/AFP)