A WHO szerint a fogamzóképes korban lévő nőknek egyáltalán nem kéne alkoholt inniuk

2021 június 17., csütörtök 9:19

Rémisztgetéssel vádolták meg a brit alkoholipar szereplői az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), miután a szervezet felvetette, hogy a termékeny nőknek egyáltalán nem kéne alkoholt fogyasztaniuk, mivel az árthat a fogamzóképességüknek, írja a The Times.

A WHO nemrég állította össze a 2022 és 2030 közötti alkoholstratégiáját, és ebben azt javasolták az országoknak, hogy fektessenek kellő prevenciós figyelmet egyes csoportok alkoholfogyasztására, és ebben külön hangsúlyozták a termékeny korban lévő nőket.

Ezt azonban különféle lobbiszervezetek felháborodva fogadták. A brit alkoholszektort összefogó kereskedelmi szerv, a Portman Group vezetője, Matt Lambert szerint a WHO túlterjeszkedett a hatáskörén, és szerinte a világszervezet szexista és paternalista módon járna el, amikor a gyermekvállalásra alkalmas korban lévő nőknek azt mondaná, hogy ne fogyasszanak alkoholt.

A Times cikkében egy életmód-területekkel foglalkozó közgazdász is szidalmazta a WHO döntését, elsősorban azért, mert a világszervezet olyan területre akarja kiterjeszteni a hatókörét, ahol szerintük semmi keresnivalója. Christopher Snowdon szerint nincs tudományos alapja annak, hogy ne lenne biztonságos a felnőtt, fogamzóképes korban lévő nők számára alkoholt fogyasztani.

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS jelenleg azt javasolja az állampolgároknak, hogy hetente maximum 14 egységnyi alkoholt fogyasszanak, és a terhesség, de különösen az első 3 hónap során fogyasztott alkohol növelheti a vetélés, a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.

A Times a cikk végén azért megjegyzi, hogy az alkohol évente mintegy hárommillió halálesetért lehet közvetlenül felelős, és Európa különösen érintett. Ezenkívül az alkohol több mint 200 betegség ismert okozója, és becslések szerint csak Nagy-Britanniában 10,8 millió ember iszik annyit, ami már valamekkora kockázatot jelent az egészségükre.