Évi 1000 tonnányi lazacot termelnének Zalaegerszegen

mezőgazdaság
2021 június 17., 18:07
Lazac
photo_camera Lazac Fotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

Szárazföldi lazacfarmot hozhat létre Zalaegerszegen a Zalmon Kft., ami a csúcstechnológiával működő telepének építését a tervek szerint 2022 elején kezdheti el. „A régió első szárazföldi lazacfarmjának célja, hogy az európai lazacellátásban jelentkező egyre növekvő igényeket hatékony és felelősségteljes módon szolgálja ki, ezáltal változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon” – áll a közleményben.

Azt írják, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Magyarországnak lehívható, Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásból kb. 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására, ami világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával válhat a régió lazactenyésztésének úttörőjévé.

„A Zalmon csapata hisz a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Célunk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyészthessünk gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat” – mondta Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

A lazacfarm látványterve
photo_camera A lazacfarm látványterve Forrás: Zalmon Kft.

A tervek szerint a zalaegerszegi szárazföldi lazacfarm 2024-re lesz kész, és főleg a közeli, európai piacokra fog termelni. Eleinte közel 30 munkavállalóval számolnak, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel.

A Telex azt írja, hogy a lazacfarm évi 1000 tonna lazacot termelne meg.