Németországban egyre gyorsabban terjed a delta variáns

járvány
2021 június 25., 14:20

Gyorsuló ütemben terjed a koronavírus elsőként Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variánsa. A német járványügyi hatóság, a Robert Koch Intézet legfrissebb tájékoztatása szerint június 2. hetében már a hivatalosan B.1.617.2 jelű delta okozta az újonnan azonosított fertőzések 15 százalékát. Egy héttel korábban még csak 8, azelőtt 4 százalék volt a delta variánssal fertőzöttek aránya az összes fertőzött körében.

Ezzel párhuzamosan a májusban még a fertőzések 90 százalékát okozó, Nagy-Britanniában azonosított alfa B.1.1.7 variáns aránya az új fertőzöttek körében 74 százalékra csökkent. A Robert Koch Intézet elnöke, Lothar Wieler szerint ez alapján már tényleg csak idő kérdése, hogy mikor válik dominánssá Németországban is a korábbinál is fertőzőbb delta variáns.

Wieler szerint a delta variáns megnehezíti a járvány elleni védekezést, így még az oltási kampány haladása ellenére is fenn kell tartani a maszkviselést és a közösségi távolságtartást. Németország hamarosan megelőzheti Magyarországot a legalább egy dózissal beoltottak arányát tekintve, ám Magyarországon éppen csütörtökön jelentette be a kormány, hogy várhatóan már a jövő héten eltörli a zárt terekben kötelező maszkviselést is. Izraelben pedig éppen ma döntöttek úgy, hogy a magas átoltottság ellenére újra kötelezővé teszik beltéren a maszkviselést.

Hogy miért aggódnak ennyire a delta variáns miatt? Wieler szerint míg a brutális európai harmadik hullámot kirobbantó alfa variáns esetén a hospitalizációs ráta 5 százalék volt - a fertőzöttek huszada szorult tehát kórházi kezelésre -, a delta variáns esetén ez 11 százalék. (Via MTI)