Az inkubátorban hagyott babát Nyári Martinnak nevezték el

gyermekvédelem
2021 június 26., 15:47

„Ma hajnalban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet babamentő inkubátora újszülött elhelyezését jelezte kollégáinknak. Az újszülött fiú, 2800 g súlyú, az orvosi vizsgálatok alapján egészséges, gondos ápolásban, folyadékpótlásban és táplálásban részesül. Az egészségügyi dolgozók Nyári Martinnak nevezték el” - írja a kórház, ahol 2009 óta működik babamentő inkubátor. Martin a tizedik baba, akit elhelyeztek benne.

„Az édesanya egyetlen esetben sem jelentkezett utólag. Egészen újszülött és több napos baba is volt eddig közöttük. Legtöbbjük felöltöztetve érkezett, szinte mindig hajnalban.”

link Forrás

Az újszülöttmentő inkubátorok nyilvántartása szerint 36 ilyen működik az országban, megyénként egy-kettő, Budapesten négy, főleg nagy kórházak mellett.

A Családvédelmi Szolgálatok tájékoztatója szerint „az egészségügyi intézményeknél kihelyezett inkubátor egy komplex újszülöttmentő program része. Előfordulhat, hogy a válsághelyzetben lévő anyák és családok - különböző okok miatt - veszélyeztetve látják a gyermekük felnevelését, és ezért a gyermek újszülöttmentő inkubátorba történő elhelyezésével segítik a biztonságos élet esélyeit. Az inkubátorba helyezett gyermekek védett helyre kerülnek, ahol szakszerűen gondoskodnak róluk.”

Utolsó utáni lehetőség

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház bejáratánál elhelyezett inkubátor arra az esetre, ha valaki nem kívánja megtartani újszülött gyermekét. A felvétel 2011. március 9-én készült
photo_camera A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház bejáratánál elhelyezett inkubátor arra az esetre, ha valaki nem kívánja megtartani újszülött gyermekét. A felvétel 2011. március 9-én készült Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A 2010-es évek elejétől több vita kísérte ezeket az inkubátorokat. Az ENSZ és az EU szakértői anyagai is kritizálták a gyakorlatot azért, mert így a babának később sincs esélye a szülei, a születési helye és ideje pontos megismerésére, vagy mert nehezen elérhetők a jellemzően megyeszékhelyeken felállított inkubátorok. Az ombudsman 2013-as jelentése többek között arra szólította fel a kormányt, hogy

  • szorgalmazzon széleskörű tájékoztató kampányt azon intézmények, szervezetek megismerése céljából, ahová a rászorulók segítségért fordulhatnak; illetve
  • szakmai és civil szervezetekkel együttműködve, tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályainak kidolgozására.

Dr. Kemény János, a Heim Pál gyermekgyógyásza 2012-ben azt mondta: „Igyekszünk minél nagyobb nyilvánosságot szerezni a babamentő programnak, hogy minél szélesebb körben megismertessük az embereket az inkubátor lehetőségével, információt kapjanak róla, és később terjesszék azt. Ez egy utolsó előtti lehetőség azon édesanyák számára, akik félnek a krízisközpontokhoz fordulni segítségért – noha ott ellenőrzött körülmények között, legálisan történhet az örökbefogadás. Amíg azonban nincs más mód, – például anonim kórházi szülés – addig az inkubátorok kihelyezése indokolt és fontos, hiszen a kukánál mindenképpen jobb megoldást jelentenek.”