Nagyot nőtt tavaly a kokaültetvények területe Kolumbiában

mezőgazdaság
2021 június 26., 09:52

245 ezer hektárra nőtt 2020-ban Kolumbiában a kokacserjével borított területek nagysága, derült ki az Egyesült Államok drogellenőrzési hivatalának (ONDCP) jelentéséből. Ezzel együtt az ország kokaintermelési képessége pedig elérte az évi 1010 tonnát. Az ONDCP becslése szerint 2019-ben még csak 212 ezer hektáron termeltek kokacserjét, vagyis 15 százalékos növekedést sikerült elérni egy év alatt, a kokaintermelési kapacitások pedig 7,9 százalékkal ugrottak meg.

Kolumbiaia rendőr a kutyájával egy illegális kokaültetvényen
photo_camera Kolumbiaia rendőr a kutyájával egy illegális kokaültetvényen Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Az adatokból arra jutottak, hogy a helyi gazdaságok fejlesztése mellett növelni kell a kormányzat jelenlétét a térségben, valamint folytatni kell a lefoglalásokat és az ültetvények megsemmisítését. A kolumbiai biztonsági erők 2020-ban 133 hektárnyi kokát semmisítettek meg, valamint 505 tonna kokaint foglaltak le. Iván Duque elnök újra kezdeményezte, hogy az ültetvényeket permetezzék a levegőből glifozát gyomirtóval, ami ellen emberi jogi és környezetvédő szervezetek tiltakoznak, ugyanis a vegyszer nagy kárt okoz az erdőkben és az egyéb mezőgazdasági termőterületekben, illetve háziállat-állományban és az emberek egészségében.

Ezzel szemben az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) jelentése arra jutott, hogy tavaly bár a kokaültetvények területe 7 százalékkal csökkent ( 143 ezer hektárra) , de a kokaintermelési kapacitások 8 százalékkal nőttek (évi 1228 tonnára). (Reuters)