Egy időben csapott le a rendőrség egy online bűnbanda 14 tagjára

bűnügy
2021 július 03., 09:51
A budapesti, Pest és Nógrád megyei rendőrök június 30-án egy időben csaptak le egy több ezer embert megkárosító online bűnbanda 14 tagjára 12 helyszínen.
photo_camera A budapesti, Pest és Nógrád megyei rendőrök június 30-án egy időben csaptak le egy több ezer embert megkárosító online bűnbanda 14 tagjára 12 helyszínen. Fotó: Police.hu - közkincs

Egy időben, 12 helyszínre vonultak ki a budapesti, a Nógrád és a Pest megyei rendőrök, hogy elfogják egy netes csalás 14 gyanúsítottját. A csalók kamu webáruházakat üzemeltetve károsítottak meg több száz embert tízmilliós nagyságrendben.

link Forrás

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint vezetésükkel hónapokig tartó felderítő munka eredményeként sikerült azonosítaniuk a gyanúsítottakat, akik tavaly novemberben vizna.hu kamuwebáruházukkal egy hét leforgása alatt vertek át több száz embert, akik azt hitték, hogy háztartási kis-, és nagy gépeket, híradástechnikai eszközöket, bútorokat, építőanyagot vettek, ám valójában semmit se kaptak.

link Forrás

A nyomozás során kiderült, hogy a trükköt többször is megismételték, a csalásokra létrehozott kamu webáruházak sokszor csak egy hétig működtek. A weboldalakat az első vevői reklamációk beérkezésekor megszüntették és más domain-névvel, más cégnévvel, bankszámlaszámmal, de ugyanazon célból újat hoztak létre.

A rendőrök a csoport működési stratégiája alapján úgy vélték, hogy az utoljára létrehozott buypoint.hu néven működő webáruházuk már nem sokáig létezhet, ezért döntöttek úgy, hogy gyorsan rajtuk ütnek. 2021. június 30-án két megyében és a fővárosban száz rendőr 45 kocsival indult meg egyszerre, hogy az egymástól több száz kilométerre lakó gyanúsítottakat egy időben foghassák el, megakadályozva ezzel elrejtőzésüket.

A házkutatások során nagy értékű gépjárműveket, mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, okostelevíziókat, ékszereket, készpénzt foglaltak le több tízmillió forint értékben, valamint több mint 10 millió forintot zároltak bankszámlákon a vagyonvisszaszerzés biztosítása érdekében.

A nyomozás adatai alapján a csalássorozatot az 50 éves B. Zsolt irányításával a 41 éves V. László, a 40 éves L. Gyula és a 41 éves K. Viktor szervezte. A kamu weboldalakat üzemeltető cégek strómanjait, a 25 éves Sz. Nikolettát, élettársát, a 27 éves Z. Krisztián Tamást, valamint a férfi testvérét, a 20 éves Z. Csaba Tamást K. Viktor szervezte be. A cégek létrehozásában volt érintett az 51 éves G. József, a 26 éves V. Dominik és az 52 éves K. Gyula. A kamu webáruházakat a 24 éves M. Márk Gyula fejlesztette.

A nyomozás adatai szerint a csalók a vizna.hu, a larte.hu, a topbuy.hu, a balne.hu, gente.hu, valamint a buypoint.hu weboldalakkal 3572 embert károsítottak meg közel 150 millió forint értékben.

A rendőrök öt férfi, V. László, B. Zsolt, M. Márk Gyula, K. Viktor és K. Gergő további személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedését kezdeményezték. Négy férfi, a 2129 rendbeli csalás vétségének, valamint 573 rendbeli csalás bűntettével meggyanúsított K. Gergő, V. László és K. Viktor és B. Zsolt letartóztatását, illetve M. Márk Gyula bűnügyi felügyeletét a bíróság azóta elrendelte. (Via Police.hu)