A kambodzsai miniszterelnök utasítására visszaadták egy férfi belvárosi lakásban tartott oroszlánját

ÁLLAT
2021 július 06., 10:25

A kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen személyes közbenjárására visszavitték egy Phnom Penh-ben lakó kínai férfi otthonába az onnan pár hete elszállított, másfél éves hím oroszlánt.

Az állatvédők és a rendőrség június 27-én azután csaptak le, hogy az állat gazdája videókat posztolt róla a Tiktokra, a szomszédok pedig, megtudva, hogy mi folyik a lakásban, bejelentést tettek.

A Wildlife Alliance nevű szervezet szerint drasztikusan rontotta az állat életminőségét, hogy kölyökkorában eltávolították a szemfogait, de az állatvédők szerint egy vadállatnak eleve nem megfelelő élettér egy nagyvárosi lakás. Az oroszlánt kínai gazdája annak idején úgy csempészte be Kambodzsába.

Hun Sen miniszterelnök ehhez képest Facebook-posztban jelentette be, hogy a mezőgazdasági miniszterrel történt megbeszélés után úgy határozott, ha biztonságos ketrecet kap, az oroszlánt visszaadhatják a gazdájának.

link Forrás

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy speciális esetről van szó, mivel az oroszlánt kiskölyökkora óta a gazdái nevelték és családtagként kezelték. Feltehető ugyanakkor, hogy a kormányfő a saját családtagjainak nem szokta kihúzatni a fogait.

link Forrás

Tina Redshaw brit nagykövet tweetben közölte a csalódottságát a miniszterelnöki beavatkozás miatt, ami szerinte aláássa a kambodzsai törvényhozás erőfeszítéseit a veszélyeztetett fajok megmentésére és az illegális állatkereskedelem visszaszorítására, illetve nem veszi figyelembe, milyen stresszel járhat egy vadállatnak a nem megfelelő élőhely.