A zsoldosok pillanatok alatt végeztek Haiti elnökével, mondta el özvegye

külföld
2021 július 11., 09:41

Haiti meggyilkolt elnökének özvegye, Martine Moïse először szólalt meg a nyilvánosságban a férje ellen elkövetett merénylet óta. A támadásban a nő is megsérült, és mint mesélte, minden annyira gyorsan történt, hogy a férfi egyetlen szót sem tudott mondani.

A merényletet a gyanú szerint 28 külföldi zsoldos részvételével követték el július 7-én. Az elnök feleségét sérülései miatt Miamibe szállították át. Szombaton a Twitter-oldalára tett közzé egy hangüzenetet, melyben közölte, hogy folytatni fogja a munkát, amit férjével elkezdtek.

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Az éjszaka az otthonukba rontó támadók a felvétel szerint pillanatok alatt megsorozták fegyvereikkel Haiti elnökét, Jovenel Moïsét, majd távoztak is. Férje arra se kapott lehetőséget, hogy egyetlen szót is szóljon, mondta még el. Szerinte férjét politikai okokból gyilkoltathatták meg. Egy népszavazást említett okként, ami az alkotmányt módosította volna úgy, hogy az elnöknek több jogköre legyen. Mint mondta, még mindig sír, de közben nem hagyhatják, hogy férje és az ország elnöke hiába haljon meg.

A BBC cikke felidézi, hogy az elnöki tisztséget 2017 óta betöltő Moïsét többször vádolták már korrupcióval és nagyobb tüntetések és zajlottak idén ellene. 2019-ben kellett volna parlamenti választásokat tartani a kontinens legszegényebb országában, de politikai viták miatt ez elmaradt, Moïse pedig azóta rendeletekkel kormányzott. Azt tervezte, hogy szeptemberben népszavazás révén sziliárdítja meg hatalmát.

A lap cikke szerint még mindig nem tudni, hogy ki és miért szervezte meg a merényletet. Az sem világos, hogy a bérgyilkosok hogyan tudtak bejutni a rezidenciára.

A rendőrség tucatnyi embert őrizetbe vett, többségük kolumbiai állampolgár, de akadt köztük amerikai is. Van viszont befolyásos ellenzéki politikus Haitiben, aki már arra célozgatott, hogy nem hiszi, hogy valaki Kolumbiából akarta volna megölni az elnököt. Eddig 17 embert vettek őrizetbe, hárman meghaltak a rendőrséggel vívott tűzharcban, míg nyolcan még mindig szökésben vannak. A kolumbiai kormány már jelezte, hogy mindenben segíteni fogják a nyomozást. Az országban úgy tudják, hogy 17 egykori kolumbiai katona érintett a támadásban.

Egy helyi vizsgálóbíró szerint az amerikai kettős állampolgár tolmácsként segítette a zsoldosok dolgát, és úgy tudta, hogy a cél elnök elfogása, nem pedig pedig meggyilkolása.