Az Európai Bizottság jelezte, hogy Orbán nem mondott igazat a homofób törvény vitájáról

POLITIKA
2021 július 14., 08:41

Szokatlan és kínos közleményben jelezte az Európai Bizottság, hogy a magyar miniszterelnök olyan kijelentést tett, ami nem igaz. A magyar kormány homofób törvényéről szóló Európai Parlamenti vitát követően mondta azt Orbán Viktor, hogy

"minden világos: az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük az iskolákba és az óvodákba."

Bár a magyar kormányfőt nem nevezi meg a Bizottság a közleményében, kijelentését viszont szó szerint idézi, és jelzi: ilyen értelmű nyilatkozatot sosem tettek. Küldtek viszont még június végén Varga Judit miniszternek egy levelet, amiben pontokba szedték, hogy a magyar jogszabályt miben találták ellentétesnek az uniós joggal és alapértékekkel. A Bizottság a közleményét azzal zárja, hogy kijelenti:

"A gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján."