Meghalt Ráday Mihály

GYÁSZ
2021 július 17., 18:42
Ráday Mihály
photo_camera Ráday Mihály Fotó: Fuga Budapest / yt screenshot

79 éves korában elhunyt Ráday Mihály operatőr és tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös elnöke. A halálhírt családja közölte, és elsőként a Telex hozta nyilvánosságra.

Ráday Mihály Budapesten született 1942-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőrként végzett, majd művészettörténészként is diplomát szerzett az ELTE-n.

1968 óta dolgozott a Magyar Televíziónál - itt 1979-ben hozta létre később legendássá váló városvédő műsorát, „Unokáink sem fogják látni...” címmel, mely több mint harminc évig volt az állami televízió műsorán. Operatőrként dolgozott többek között a Keménykalap és krumpliorr, a Bánk bán, és a Mi újság Pesten? című, nagysikerű filmeken is.

1982-ben alapítója volt a Budapesti Városvédő Egyesületnek, 1986-ban pedig a Város- és Faluvédők Szövetségének. 1990 és 1994 között az SZDSZ színeiben országgyűlési képviselő volt, később elsősorban mégis a városházán volt aktív: 17 éven át dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben, ezidő alatt pedig a városi műemlék- és örökségvédelem legnagyobb tekintélyű szakértőjeként lett ismert.

Ráday Mihály kezdeményezésére építették újjá többek közt a Centrál kávéházat és a Gresham-palotát, de a Clark Ádám téri mozaikcímer helyreállítása, továbbá a Lánchíd illetve az Alagút címereinek cseréje is az ő nevéhez fűződik.

Ráday Mihályt 1996-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2005-ben pedig megkapta a Táncsics Mihály-díjat is. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át, 2021 júniusában Budapest önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki.