A világ leggazdagabb embere kiruccant tíz percre az űrbe a saját rakétáján

űr
2021 július 20., 13:47

Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa áll nyerésre a világ leggazdagabb emberei között zajló, "kinek a nagyobb" versenyben. Íme a New Shephard nevű rakéta, ami segített ezt elérni Bezosnak:

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Közép-európai idő szerint kedd délután a texasi Van Horntól 20 kilométerre fekvő kilövőállásról mintegy 106 kilométeres magasságba repült fel utastársaival, több mint 16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely a tulajdonossal és utasaival július 11-én járt a világűr peremén.

Bezos New Shepardjével az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzítette az első kereskedelmi űrutazást. A fedélzeten volt a testvére, valamint egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is, akik súlyos dollármilliókat fizettek a világ leggazdagabb emberének, hogy együtt tölthessék vele az utazás alig tíz percét.

link Forrás

Míg Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten, addig a New Shepard automatikusan működik, nincs szükség személyzetre, úgyhogy ebben is azok örülhetnek, akik Bezosnak szurkoltak.

link Forrás

Az év végéig további két űrutazást terveznek fizetős utasokkal.