A felelősségvállalás a legszebb ajándék, amit magunktól kaphatunk

2021 július 21., szerda 11:19

Az öngondoskodás a felelősségvállalás egyik fontos eszköze. Te mennyire tervezed tudatosan a jövődet? Töltsd ki a pénzügyi magatartásodat felmérő kvízünket; abból majd kiderül, hogy okosan vagy eszelősen bánsz-e a pénzeddel!

Tavaly óta egyre felkapottabb téma az öngondoskodás. A magyarok pénzügyi tudatosságát vizsgáló OTP Öngondoskodási Index tavalyi felmérésében kiderült, hogy 2019-ben még csak a megkérdezettek 15 százaléka beszélgetett az ismerőseivel az öngondoskodásról; mostanra 21 százalékuknál lett beszédtéma. És nemcsak többet foglalkozunk vele, hanem jobb véleményünk is van róla: az öngondoskodás megítélése a 2018-as csúcs óta nem volt ennyire egyöntetűen pozitív.

Mindez a megtakarítási szokásainkon is meglátszik, az elmúlt időszakban többet takarítottak meg, mint valaha: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 első negyedévében 920 milliárd forinttal gyarapodtak a lakossági megtakarítások, ez közel duplája a két évvel korábban mért növekményhez képest.

Ugyanakkor ez könnyen lehet, hogy ez sok esetben mennyiségi, és nem minőségi a változás. A járvány miatt ugyanis sokan kényszer-megtakarítóvá váltak: volt pénzük, de a lezárások és a kijárási korlátozás miatt nem tudták elkölteni azt. A felgyűlt tőke viszont tudatosan felelősen felhasználva kiváló befektetési lehetőség.

De kiről is mondhatjuk el, hogy felelős pénzügyi magatartást tanúsít? Rólad? Tessék, parancsolj: töltsd ki ezt a kvízt, aztán görgess tovább.

az értékelés szerint kevésbé vagy jártas pénzügyekben? Ne csüggedj el, mert van megoldás: az OTP Bank Rendszeres Megtakarítási Program keretében pénzügyi szakemberek gondoskodnak arról, hogy félretett pénzed neked dolgozzon anélkül, hogy foglalkoznod kellene vele, vagy külön bankárképzőt végezned.

rendszeresen félre tennél, de csak kis összeget tudsz havonta megtakarítani? Ezért úgy gondolod a pénzügyi termék neked elérhetetlen? Az OTP Bank Rendszeres Megtakarítási Programjában már akár havi 10 000 forint befizetésével is részt vehetsz és értékpapírba fektethetsz.

nincs se időd se kedved havonta ezzel foglalkozni? Automatizálni szeretnéd, mint egy streaming előfizetést? Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program erre is megoldást nyújt: egyetlen megbízással automatikussá teheted befektetésed. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyetlen megbízás keretében megadhatod, hogy havonta mekkora összeget kívánsz félretenni, és hogy ez melyik napon teljesüljön. A megbízás keretében megjelölheted azt is, hogy milyen befektetési termékbe kívánsz fektetni.

imádod, ha a pénzed „mindig kéznél van”? Azt gondolod, hogyha befekteted a pénzedet, akkor nehezen tudsz hozzáférni? Ezért lemondva az esetleges hozam lehetőségről inkább a folyószámládon tartod? Van egy jó hírünk. A megtakarítási termékek között, így az OTP Rendszeres Megtakarítási Programjában is számtalan olyan konstrukció elérhető, amely azonnal visszaváltható, így hozzáférhető.

inkább hosszabb távon takarékoskodnál? A kvíz során átgondoltad és elkezdenél félre tenni, de inkább hosszabb távon? Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program keretében eléred az OTP Céldátum Alapokat is, amelyek innovatív, hosszú távú, rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító konstrukciók. Ajánlott befektetési időtávjuk 5 és 30 év között mozog.

Az első lépést sosem késő megtenni, és látod nem kell hozzá pénzügyi zseninek lenned. Az olyan pénzügyi termékek, mint az OTP Bank Rendszeres Megtakarítási Programja biztosítják, hogy akár havi tízezer forinttal megalapozhasd a jövődet. Szakértői segítség mellett lehetőséged van kiválasztani a Programban aktuálisan elérhető nyíltvégű befektetési alapok kínálatából a számodra legmegfelelőbbet.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. Az OTP Rendszeres Megtakarítási Programról és az OTP Céldátum Alapokról ezen a honlapon tájékozódhatsz.

A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem minősül befektetési ajánlásnak, vagy ajánlattételi felhívásnak. Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program és az OTP Céldátum Alapokkal kapcsolatos konkrét információkról, a költségekről és a lehetséges kockázatokról részletesen tájékozódj az alapok forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatóból és a kezelési szabályzatból, valamint a Forgalmazó által közzétett hirdetményből OTP Bank www.otpbank.hu honlapján.