A királynő mentességet lobbizott ki magának egy skót klímatörvény rendelkezései alól

külföld
2021 július 28., 17:25

Az idén több olyan ügyet tárt fel a The Guardian, amelyből kiderül, hogy az angol királynő, II. Erzsébet és lobbistái többször is beleszóltak a törvényhozás munkájába a királyi család érdekei szerint. Most Skóciában derült fény egy ilyen esetre, ahol a királynő egy klímavédelmi törvényt kívánt megfúrni, mivel az érintette a birtokait. A törvényjavaslat célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, és ezáltal fontos része az Egyesült Királyság klímapolitikájának. A jogszabály megkönnyíti a megújulóenergia-hálózatok vezetékeinek elhelyezését, ennek érdekében előírja, hogy az energiaszolgáltatók és a közreműködő állami szervek megvásárolhatják a földtulajdonosoktól a vezetékek elhelyezéséhez és működtetéséhez szükséges földet.

Január elején nyújtották be a törvényjavaslatot a skót parlamentben, ezzel egy időben a dokumentumot elküldték a királynő egyik legfontosabb tanácsadójának. A levélben kiemelték, hogy a törvény engedélyezné cégeknek és állami hatóságoknak a vezetékek elhelyezéséhez szükséges föld megvásárlását.

Februárban az akkori energiaügyi miniszter, Paul Wheelhouse üzenetet kapott a királynő ügyvédjeitől, miszerint fenntartásaik vannak a törvénnyel kapcsolatban. A hónap végén Wheelhouse úgy egészítette ki a törvényjavaslatot, hogy az ne vonatkozzon a királynő skóciai birtokaira. Ez azt jelenti, hogy a különböző cégek és állami hatóságok nem vásárolhatták meg a királynő tulajdonában lévő birtokokat, és nem kötelezhette senki II. Erzsébetet, arra hogy újítsa fel az ingatlanjait, és használjon megújuló energiát.

Az ügy azért is érdekes, mert az elmúlt években a királyi család tagjai élharcosai voltak a globális felmelegedés elleni küzdelemnek. Folyamatosan a bolygó megvédése mellet kampányol Vilmos herceg, de édesapja, Károly is aktív a témában.

Ez az eset bármennyire is meghökkentő sokaknak, nem egyedi. Az elmúlt években, sőt az 1960-as évek vége óta vannak ilyen ügyek, amikor a korona beleavatkozik olyan törvényekbe, amik nem kedveznek számára. Mindezt titkosan és az emberek tudta nélkül teszik. Willie Rennie, a skót liberális demokrata párt korábbi vezetője szerint egyre nagyobb az aggodalom “a titkos ajtók“ miatt. A skót parlament csak egy szűkszavú nyilatkozatban foglalkozott az üggyel. Nem válaszoltak az arra irányuló kérdésekre, hogy a királynő bármilyen különleges bánásmódban részesül-e a törvények megalkotásában, és tagadtak minden erre irányuló vádat. (The Guardian)

(A posztot Cmarits Milán írta.)