Újságírókat és aktivistákat listázott a Monsanto Franciaországban

külföld
2021 július 29., 08:07

A francia adatvédelmi ügynökség szerdán jogszerűtlen listázásért bírságolta meg az amerikai Monsantót. A hatóság szerint a vállalat olyan közszereplőkről, újságírókról és aktivistákról gyűjtött törvénysértő módon információkat, akikről úgy látták, hogy képesek befolyásolni a vállalat meglehetősen ellentmondásos megítélésű növényvédőszereiről szóló közbeszédet.

A hatóság hét eset miatt összesen 400 ezer euróra bírságolta a német Bayer tulajdonában lévő vállalatot, mivel arra jutottak, hogy a Monsanto nem tájékoztatta a listázott embereket arról, hogy adatokat gyűjtenek róluk. Önmagában a lista összeállítása még nem lenne törvénysértő a hatóság szerint, ha azon csak olyan emberek szerepeltek volna, akik mondjuk érintettek az adott iparágban vagy más módon nyilvánvalóan kötődnek a kérdéshez. De őket is tájékoztatni kellett volna a listázásról, ezt pedig a Monsanto nem tette meg.

Mint az AFP írja, a Monsanto több mint 200 francia embert gyűjtött össze a listáján, és aszerint értékelte őket, hogy mekkora befolyásuk, hitelességük lehet a francia közvéleményben, illetve hogy ők mennyire támogatják a Monstanto különböző termékeit, például a génmódosított vetőmagokat, illetve a glifozátot.

A lista létezését a Le Monde és a France 2 tévécsatorna derítette ki 2019-ben, és az ügy hamar továbbterjedt a többi európai országra is, ahol a Monsanto jelen van. A cég felvásárlására akkor még csak készülő német Bayer ügyvédjei kiderítették, hogy az EU-n belül 1500 politikust, újságírót és további személyeket listázott a Monsanto által megbízott PR-cég. Ugyanakkor a Bayer által megbízott ügyvédi iroda annak nem találta nyomát, hogy illegális adatgyűjtés révén építették volna fel ezeket a listákat.

A Bayer szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy a francia hatóság is jelentősen csökkentette mostanra a céggel kapcsolatban felmerült vádak súlyát, ugyanakkor a Bayer még mindig úgy látja, hogy a listázás jogszerű volt, és a PR-cég azokat szedte össze egy listában, akik aktívan részt vettek a növényvédőszerekről szóló uniós vitában 2016 és 2017 között.