A kormány vizsgálja, hogyan tud segíteni azokon, akik tolmácsként vagy máshogy dolgoztak a magyar csapatoknak Afganisztánban

háború
2021 augusztus 16., 12:37
comments 5

Magyarország nem fogad be mindenfajta korlátozás nélkül afgán migránsokat – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának.

Magyar Levente azt mondta, az elmúlt időszakban mindenki nyomon követhette, hogyan következik be Afganisztánban a teljes katonai és politikai összeomlás annak nyomán, hogy az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi erők úgy döntöttek, 20 év után elhagyják az országot.

Nem fogadjuk el az elvárásokat

Amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány közölte: ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává – mondta Magyar Levente, aki szerint sajnos nem sikerült a világ nagy része által elfogadott és megfogalmazott elvárások szerint végrehajtani a műveletet.

A magyar kormány nem hajlandó a magyar emberekkel megfizettetni ennek a hibás geopolitikai döntésnek és az elhibázottan végrehajtott geopolitikai akciónak a következményeit – mondta.

Azt mondta, „nem fogadjuk el” azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amik arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni. A nemzetközi közösségben ugyanis „ilyen dokumentumok cirkulálnak”, amik arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás és szűkítő kitétel nélkül fogadjanak be afgán migránsokat – állítja Magyar Levente.

Akiken esetleg segítenének

Szerinte Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz: komolyan vizsgálják, hogyan tudnak segíteni azokon, akik az elmúlt 20 évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel, és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Azt mondta, Magyarországnak az USA katonai szövetségese, de Amerika az erejéből fakadóan a globális színtéren olyat is megtehet, amit más nem. Nyilvánvalóan a csapatkivonásnak nem így kellett volna történnie, amit most Kabulból és Afganisztán különböző pontjairól „látunk, az rémisztő, és úgy gondolom”, mind a migráció, mind a nemzetközi terrorizmus összefüggéseiben olyan korszaknak a nyitánya lehet, nemcsak Közép-Ázsia és a Közép-Kelet, hanem az egész világ számára, ami nem volt kívánatos és talán még elkerülhető is lett volna – mondta Magyar Levente.

photo_camera Illusztráció: Jo Dilorenzo/AFP

„Török barátainkon múlik, hogyan kezelik ezt a helyzetet”

Az államtitkár szerint aki ma Afganisztánból útnak akar indulni, Törökországig bármifajta komolyabb akadály nélkül el tud jutni, és „török barátainkon múlik, hogyan kezelik ezt a helyzetet”. A törökök után Magyarország az első az európai irányú migrációs útvonalon, amelyik komolyabb határvédelmi képességgel és akarattal rendelkezik – mondta Magyar Levente, aki szerint ha a törökökön átjönnek a migránsok, akkor napokon belül itt lesznek a röszkei határátkelőponton, ezért komoly potenciális migrációs hullámra kell felkészülnünk.

A magyar határok hatodik éve védettek, és a védelmi kapacitások eddig kitűnően és példásan helytálltak – mondta Magyar, aki nem fél attól, hogy Magyarország biztonsága veszélybe kerülne. Ettől függetlenül Magyarországnak egyértelművé kell tennie összes partnerének, hogy nem elfogadható az, hogy „születnek ilyen döntések nagyhatalmak részéről, végrehajtódnak ilyen-olyan akciók, amelyeknek jelen esetben katasztrofális következményei vannak, és mi ennek egy jelentős részét vállaljuk magunkra, akár a károknak és a károk eltakarításának” – mondta Magyar, aki szerint ezt a magyar emberek közösen utasítják vissza, ahogy többször is kifejezésre juttatták, és a kormány megvédi őket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.