Lengyelország leállította a kabuli evakuációt, mert túl nagy biztonsági kockázattal jár

külföld
2021 augusztus 25., 12:14
comments 5

Lengyelország úgy döntött, befejezi a kimenekítéseket Kabulból, mivel túl nagy biztonsági kockázattal járnak - jelentette be Martin Przydacz külügyminiszter-helyettes. Biden elnök bejelentése után, miszerint tartják az augusztus 31-i határidőt, a lengyel kormány egyeztetett amerikai és brit szövetségeseivel, ezt követően döntöttek így.

A lengyel misszió nagy része június 30-án hazaérkezett Wroclawba.
photo_camera A lengyel misszió nagy része június 30-án hazaérkezett Wroclawba. Fotó: KRZYSZTOF ZATYCKI/NurPhoto via AFP

„A biztonsági jelentések hosszas elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem kockáztathatjuk tovább a lengyel diplomaták és katonák életét” - mondta Przydacz. Állítása szerint a lengyel kimenekítési misszió fő céljai teljesültek, evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a lengyel nagykövetség és a lengyel katonai kontingens mindazon volt afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk. Tizenkét járattal több száz embert menekítettek ki Afganisztánból.

Már csak néhány lengyel csapat maradt Kabulban, amelyek lebontják a korábbi katonai bázist. Két lengyel gép van még úton, az egyik Üzbegisztánban felszállásra vár, a másik már Varsóba tart. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.