Lengyelország leállította a kabuli evakuációt, mert túl nagy biztonsági kockázattal jár

2021 augusztus 25., szerda 12:14
5

Lengyelország úgy döntött, befejezi a kimenekítéseket Kabulból, mivel túl nagy biztonsági kockázattal járnak - jelentette be Martin Przydacz külügyminiszter-helyettes. Biden elnök bejelentése után, miszerint tartják az augusztus 31-i határidőt, a lengyel kormány egyeztetett amerikai és brit szövetségeseivel, ezt követően döntöttek így.

A lengyel misszió nagy része június 30-án hazaérkezett Wroclawba. Fotó: KRZYSZTOF ZATYCKI/NurPhoto via AFP

„A biztonsági jelentések hosszas elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem kockáztathatjuk tovább a lengyel diplomaták és katonák életét” - mondta Przydacz. Állítása szerint a lengyel kimenekítési misszió fő céljai teljesültek, evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a lengyel nagykövetség és a lengyel katonai kontingens mindazon volt afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk. Tizenkét járattal több száz embert menekítettek ki Afganisztánból.

Már csak néhány lengyel csapat maradt Kabulban, amelyek lebontják a korábbi katonai bázist. Két lengyel gép van még úton, az egyik Üzbegisztánban felszállásra vár, a másik már Varsóba tart. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt