Véletlenül felfedezték a legészakibb szigetet a Földön

augusztus 28., szombat 13:38
8
Jéghegyek a grönlandi Ilulissat városának partjainál Fotó: ULRIK PEDERSEN/NurPhoto via AFP

Váratlan felfedezést tett egy dán tudóscsapat Grönland partjaitól nem messze: a sarkvidéki kutatóintézetet vezető Morten Rasch és csapata épp mintákat gyűjtött a vízfelszínen, amikor egy új, korábban ismeretlen szigetre bukkantak. Az egészen apró sziget egy nagyobb jégtábla elmozdulását követően vált láthatóvá.

Rasch és csapata eleinte meg volt győződve arról, hogy a dán kutatók által 1978-ban felfedezett Oodaaq szigetére érkeztek meg, ám a koordináták egyeztetése nyomán hamar kiderült, hogy az új sziget 780 méterrel északnyugatra van Oodaaq-tól.

Az expedíciót finanszírozó Leister Alapítvány svájci alapítója, Christiane Leister ahhoz hasonlította az élményt, amit a régi nagy felfedezők élhettek át egy-egy új sziget vagy akár kontinens felfedezésekor. Biztosak voltak benne, hogy egy bizonyos helyen kötöttek ki, és csak később jöttek rá, hogy eddig ismeretlen helyen járnak.

A sziget átmérője nagyjából 30 méter, csúcsa hozzávetőleg három méter, tengerfenéki iszapból, valamint morénából - a mozgó gleccserek által hátrahagyott talajból és kőzetből - áll. A csapat a "Qeqertaq Avannarleq" nevet javasolja adni a szigetnek, ami grönlandi nyelven legészakibb szigetet jelent.

Ebben a térségben több amerikai expedíció is kereste már a világ legészakibb szigetét az elmúlt néhány évtizedben. Legutóbb 2007-ben Dennis Schmitt fedezett fel hasonló szigetet a közelben.

Bár a szigetet az elmozduló jégtakaró miatt fedték fel, a tudósok szerint a sziget mostani megjelenése nem a globális felmelegedés közvetlen következménye, amely miatt Grönland jégtakarója zsugorodik.

A szigetnek a dagály idején a tengerszint felett kell maradnia, és a kutatók szerint ez a sziget megfelel ennek a kritériumnak, így ez a világ legészakibb szárazföldje. A dán kormány illetékes tanácsadója, René Forsberg szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy e felfedezéstől Dánia területi igénye Grönlandtól északra megváltozna.

A felfedezésről először a Weekendavisen című dán újság számolt be pénteken. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt