Biztonságosan elhagyta Kabult az állatmenhelyével egy brit férfi, de az afgán segítőit ott hagyták

háború
2021 augusztus 29., 15:54
comments 7

Biztonságosan elhagyta Kabult mintegy 200 mentett kutyával és macskával az a brit állampolgár, aki állatmenhelyet tartott fenn az afgán fővárosban. A menhely afgán segítőit azonban az afgán fővárosban hagyták.

photo_camera Illusztráció: DONALD R. ALLEN/AFP

Paul Farthing, a brit királyi haditengerészet egykori katonája szombaton magánúton bérelt charterjárattal utazott el az állataival Kabulból. A menhely állatainak kimenekítéséről szóló hírek megosztották Nagy-Britanniát, különböző kérdések merültek fel az emberi és állati életek értékével kapcsolatban.

Farthing nagyszabású kampányt indított néhány napja a közösségi médiában, és támogatók segítségével repülőt tudott bérelni az Operation Ark (bárka hadművelet) fantázianevű kimenekítési akciójához.

Dominic Dyer állatvédő, Farthing nagy-britanniai szóvivője közölte, hogy a gép a tervek szerint vasárnap száll le a londoni Heathrow repülőtéren.

Az egykori brit katona, aki Kabulban állatmenhelyet épített fel, miután 15 évvel korábban Afganisztánban szolgált, jogosult volt az evakuálásra az afgán személyzettel és a családtagjaikkal együtt, de elutasította azt, hogy az állatok nélkül távozzon.

Ben Wallace brit védelmi miniszter kezdetben elzárkózott Farthing kérésének engedélyezésétől, hogy a munkatársaival és az állataival együtt az Egyesült Királyságba evakuálják. A tárcavezető végül szerdán adta be a derekát.

Farthingot több híresség támogatta, közöttük Ricky Gervais színész, és sokan ajánlották fel, hogy befogadják a megmentett állatokat. Egyben sokan bírálták amiatt, hogy az ügy elvonja a figyelmet és az energiát a tálibok uralma alatt veszélyben forgó afgánok kimenekítésétől.

Nagy-Britannia hivatalos közlés szerint eddig több mint 15 ezer brit és afgán állampolgárt menekítettek ki az afgán fővárosból. Illetékesek közölték, hogy legalább 1100 evakuálásra jogosult afgán Kabulban maradt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.