Összecsapások robbantak ki Montenegróban az új szerb metropolita beiktatása előtt

külföld
2021 szeptember 05., 05:52
comments 1

Több ezer tiltakozó húzott fel útakadályokat Cetinjében, az új szerb metropolita, II. Joanikije beiktatása ellen tiltakozva. Az ortodox keresztény többségű Montenegróban, ahol a lakosság mintegy harmada azonosítja magát szerbként, a hívők többsége a szerb ortodox egyházhoz tartozik, így a szerb ortodox metropolita az ország első számú vallási vezetője.

Szerbellenes tiltakozók Cetinjében, az apátsághoz vezető úton barikádokkal tiltakoznak az új szerb ortodox metropolita beiktatása ellen.
photo_camera Szerbellenes tiltakozók Cetinjében, az apátsághoz vezető úton barikádokkal tiltakoznak az új szerb ortodox metropolita beiktatása ellen. Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

A szerb ortodox egyház és Milo Djukanović államfő Montenegrót harminc éven át kormányzó Demokratikus Szocialista Pártja (DPS) között tavaly óta komoly konfliktus feszül. Djukanovic tavaly kezdeményezte az egyházi ingatlanok államosítását, mire a szerb ortodox egyház a választási kampányban az amúgy is szerbbarát ellenzék pártjára állt, mely így harminc év után képes volt legyőzni a DPS-t.

II. Joanikijét a tervek szerint ma, vasárnap iktatják majd be. A ceremónia előtt a tiltakozók elbontották a cetinjei apátságot védő kordonokat, és a rendőrökkel is összecsaptak. "Ez nem Szerbia, éljen soká Montenegro" - kiabálták, miközben kövekkel dobálták a rendőröket, és barikádokat emeltek a város utcáin. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.