Összecsapások robbantak ki Montenegróban az új szerb metropolita beiktatása előtt

külföld
2021 szeptember 5., 5:52
comments 1

Több ezer tiltakozó húzott fel útakadályokat Cetinjében, az új szerb metropolita, II. Joanikije beiktatása ellen tiltakozva. Az ortodox keresztény többségű Montenegróban, ahol a lakosság mintegy harmada azonosítja magát szerbként, a hívők többsége a szerb ortodox egyházhoz tartozik, így a szerb ortodox metropolita az ország első számú vallási vezetője.

photo_camera Szerbellenes tiltakozók Cetinjében, az apátsághoz vezető úton barikádokkal tiltakoznak az új szerb ortodox metropolita beiktatása ellen. Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

A szerb ortodox egyház és Milo Djukanović államfő Montenegrót harminc éven át kormányzó Demokratikus Szocialista Pártja (DPS) között tavaly óta komoly konfliktus feszül. Djukanovic tavaly kezdeményezte az egyházi ingatlanok államosítását, mire a szerb ortodox egyház a választási kampányban az amúgy is szerbbarát ellenzék pártjára állt, mely így harminc év után képes volt legyőzni a DPS-t.

II. Joanikijét a tervek szerint ma, vasárnap iktatják majd be. A ceremónia előtt a tiltakozók elbontották a cetinjei apátságot védő kordonokat, és a rendőrökkel is összecsaptak. "Ez nem Szerbia, éljen soká Montenegro" - kiabálták, miközben kövekkel dobálták a rendőröket, és barikádokat emeltek a város utcáin. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt