Karácsony: Három évtizeddel a kommunizmus bukása után is az antidemokratikus politikai erők ellen küzdünk Európában

2021 szeptember 14., kedd 20:13
1

Karácsony Gergely a Project Syndicate-ben írt az demokráciák és Magyarország helyzetéről. A főpolgármester írásában három olyan kihívást emelt ki, amivel a mai demokráciáknak szembe kell nézniük a fennmaradás érdekében;

  • a populizmust mint az antidemokratikus erők mozgatórugóját,

  • a jelenséget kiváltó rendszerváltás utáni gazdasági reformokat,

  • és a kapitalizmust mint a fenntarthatóságot megakadályozó tényezőt.

Karácsony szerint a demokrácia legnagyobb kihívása az amerikai irodalomból eredő ‘nativista’ populizmus. Nativistaként definiáljuk azokat a rendszereket, ahol a politika csak az ország fő etnikai csoportjának tagjait szolgálja ki. Ebben a politikában nincs helye sem a migrációnak, sem a csoporton kívüli állampolgárok érdekeinek. Ez nem közönséges idegengyűlölet, hanem annak egy politikai megtestesülése, mondhatni intézményesített diszkrimináció.

Azonban Karácsony szerint nem lehet csakis a populizmust hibáztatni. Fel kell tárni azokat a folyamatokat, amik a populizmust befogadó társadalmi összetételhez vezettek. Itt jön képbe a magyar demokrácia első évtizedét meghatározó rendszerváltás.

A főpolgármester szerint a rendszerváltást követő gazdasági reformokkal kezdődött a baj. Az igazságtalan privatizáció megalapozta a fennálló társadalmi egyenlőtlenségeket, kialakítva az osztályok közötti ellentétet, ami egyben a populizmus táptalaja.

A populizmusnál is nagyobb kihívásként a klímaválságot nevezte meg, mivel szerinte a modern társadalmak kapitalista berendezkedése nem fenntartható, és a piacgazdaság természete tönkreteszi a Földet.

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt