Karácsony: Három évtizeddel a kommunizmus bukása után is az antidemokratikus politikai erők ellen küzdünk Európában

POLITIKA
2021 szeptember 14., 20:13
comments 1

Karácsony Gergely a Project Syndicate-ben írt az demokráciák és Magyarország helyzetéről. A főpolgármester írásában három olyan kihívást emelt ki, amivel a mai demokráciáknak szembe kell nézniük a fennmaradás érdekében;

  • a populizmust mint az antidemokratikus erők mozgatórugóját,

  • a jelenséget kiváltó rendszerváltás utáni gazdasági reformokat,

  • és a kapitalizmust mint a fenntarthatóságot megakadályozó tényezőt.

Karácsony szerint a demokrácia legnagyobb kihívása az amerikai irodalomból eredő ‘nativista’ populizmus. Nativistaként definiáljuk azokat a rendszereket, ahol a politika csak az ország fő etnikai csoportjának tagjait szolgálja ki. Ebben a politikában nincs helye sem a migrációnak, sem a csoporton kívüli állampolgárok érdekeinek. Ez nem közönséges idegengyűlölet, hanem annak egy politikai megtestesülése, mondhatni intézményesített diszkrimináció.

Azonban Karácsony szerint nem lehet csakis a populizmust hibáztatni. Fel kell tárni azokat a folyamatokat, amik a populizmust befogadó társadalmi összetételhez vezettek. Itt jön képbe a magyar demokrácia első évtizedét meghatározó rendszerváltás.

A főpolgármester szerint a rendszerváltást követő gazdasági reformokkal kezdődött a baj. Az igazságtalan privatizáció megalapozta a fennálló társadalmi egyenlőtlenségeket, kialakítva az osztályok közötti ellentétet, ami egyben a populizmus táptalaja.

A populizmusnál is nagyobb kihívásként a klímaválságot nevezte meg, mivel szerinte a modern társadalmak kapitalista berendezkedése nem fenntartható, és a piacgazdaság természete tönkreteszi a Földet.

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.