57 órát, azaz 4000 kilométert repült teljesen feleslegesen egy szerencsétlen költözőmadár

ÁLLAT
2021 szeptember 20., 16:12
comments 1
Limosa lapponica, alias kis goda
photo_camera Limosa lapponica, alias kis goda Fotó: MAGNUS MARTINSSON/TT News Agency via AFP

Alaszkából Új-Zélandra tartott egy kis goda (Limosa lapponica), aminek a lábához erősített jeladón keresztül követte mozgását egy új-zélandi kutatócsoport.

A megfigyelést folytató új-zélandi környezetvédelmi minisztérium hétfőn arról számolt be, hogy a költözőmadár 2000 kilométer folyamatos repülés után úgy döntött, hogy a nagy szél miatt visszafordul, és visszatér az alaszkai partokhoz.

A döntés szokatlannak mondható, legalábbis a kísérletet vezető Phil Battley, az új-zélandi Massey Egyetem zoológusa szerint - a kutató elmondása szerint legalábbis az elmúlt évek során közel 70 kis godát követtek figyelemmel az Alaszka-Új-Zéland útvonalon, de korábban soha nem fordult elő, hogy a megfigyelt madár a rossz időjárási körülmények miatt visszafordult volna. Pláne nem 2000 kilométer után.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem volt előzmények nélküli a hátraarc. Ugyanez a kis goda a nagy út során tavaly is heves szelekkel találkozott, és akkor jobbnak látta egy hónapot eltölteni a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetein.

A kísérletnek ettől függetlenül még nincs vége - most a kutatók arra kíváncsiak, mennyi idő alatt piheni ki magát a kis goda, és vajon nekivág-e újra az útnak.

A kis godák egyébként vándorútjuk során 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.