13 év börtönre ítélték az olasz polgármestert, akit korábban a bevándorlók megmentőjeként ünnepeltek

jog
2021 szeptember 30., 14:57
comments 1

Csütörtökön 13 év és két hónap börtönbüntetésre ítélték Domenico Lucanót, azt az egykori olasz polgármestert, aki világszerte elismerést szerzett a bevándorlók integrálásával kapcsolatos innovatív megközelítéséért. Ügyvédei egyelőre csak annyit közöltek, hogy azért ítélte el a bíróság, mert szabálytalanságokat találtak abban, ahogy a városába került menedékkérők ügyeit kezelte.

A 63 éves Domenico Lucano 2004 és 2018 között Riace polgármestere volt, ami egy kb. 1900 fős, középkor óta létező falu a déli Calabria régióban. A megbízatása végére Riace lakosaiból több mint 300 volt bevándorló. 2016-ban a Fortune magazin a világ 50 legjobb vezetője közé sorolta.

photo_camera Domenico Lucano, Riace korábbi polgármestere Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

„A maffiaklánok elleni harcnak szenteltem az életem, az utoljára érkezettek, a menekültek pártjára álltam ... ma minden véget ér számomra. Teljes felmentésre számítottam, nem gondoltam, hogy ilyesmi történik” - nyilatkozta az expolgármester Locri város bírósága előtt.

Az olasz média szerint sikkasztással és hivatallal való visszaéléssel vádolják, valamint azzal, hogy elősegítette az illegális bevándorlást a menekültügyi szabályok megkerülésével. Azonban egyelőre nem derült ki pontosan, hogy mely bűncselekményekért ítélték el. A büntetés azért is sokkoló, mert majdnem kétszer olyan hosszú, mint amit az ügyészek kértek.

Ügyvédei abszurdnak nevezték a büntetést, amely „szembemegy minden bizonyítékkal”, és fellebbeznek, amint közzéteszik az ítélet indokait.

A bíróság döntése feldühítette a civil szervezeteket és a baloldali politikusokat is, a jobboldali pártoknak viszont jól jött, mivel a hétvégén helyi választások lesznek Calabriában, ahol Lucano a regionális tanács egyik posztjára pályázik. „A baloldal 13 év börtönre ítélt jelölteket indít” - írta közleményében Matteo Salvini, a szélsőjobboldali, migránsellenes Liga párt vezetője, Lucano integrációs törekvéseinek hangos ellenzője. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt