13 év börtönre ítélték az olasz polgármestert, akit korábban a bevándorlók megmentőjeként ünnepeltek

jog
2021 szeptember 30., 14:57
comments 1

Csütörtökön 13 év és két hónap börtönbüntetésre ítélték Domenico Lucanót, azt az egykori olasz polgármestert, aki világszerte elismerést szerzett a bevándorlók integrálásával kapcsolatos innovatív megközelítéséért. Ügyvédei egyelőre csak annyit közöltek, hogy azért ítélte el a bíróság, mert szabálytalanságokat találtak abban, ahogy a városába került menedékkérők ügyeit kezelte.

A 63 éves Domenico Lucano 2004 és 2018 között Riace polgármestere volt, ami egy kb. 1900 fős, középkor óta létező falu a déli Calabria régióban. A megbízatása végére Riace lakosaiból több mint 300 volt bevándorló. 2016-ban a Fortune magazin a világ 50 legjobb vezetője közé sorolta.

Domenico Lucano, Riace korábbi polgármestere
photo_camera Domenico Lucano, Riace korábbi polgármestere Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

„A maffiaklánok elleni harcnak szenteltem az életem, az utoljára érkezettek, a menekültek pártjára álltam ... ma minden véget ér számomra. Teljes felmentésre számítottam, nem gondoltam, hogy ilyesmi történik” - nyilatkozta az expolgármester Locri város bírósága előtt.

Az olasz média szerint sikkasztással és hivatallal való visszaéléssel vádolják, valamint azzal, hogy elősegítette az illegális bevándorlást a menekültügyi szabályok megkerülésével. Azonban egyelőre nem derült ki pontosan, hogy mely bűncselekményekért ítélték el. A büntetés azért is sokkoló, mert majdnem kétszer olyan hosszú, mint amit az ügyészek kértek.

Ügyvédei abszurdnak nevezték a büntetést, amely „szembemegy minden bizonyítékkal”, és fellebbeznek, amint közzéteszik az ítélet indokait.

A bíróság döntése feldühítette a civil szervezeteket és a baloldali politikusokat is, a jobboldali pártoknak viszont jól jött, mivel a hétvégén helyi választások lesznek Calabriában, ahol Lucano a regionális tanács egyik posztjára pályázik. „A baloldal 13 év börtönre ítélt jelölteket indít” - írta közleményében Matteo Salvini, a szélsőjobboldali, migránsellenes Liga párt vezetője, Lucano integrációs törekvéseinek hangos ellenzője. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.