Másfél év után megnyithatják Ausztrália határait

járvány
2021 október 01., 13:55
Kötelező két hetes szállodai karanténba kísérnek egy Afganisztánból kimenekített családot Perthben. Ausztrália másfél éve zárta le határait, még elhagyni se szabadott az országot a koronavírus-világjárvány miatt.
photo_camera Kötelező két hetes szállodai karanténba kísérnek egy Afganisztánból kimenekített családot Perthben. Ausztrália másfél éve zárta le határait, még elhagyni se szabadott az országot a koronavírus-világjárvány miatt. Fotó: TREVOR COLLENS/AFP

Novemberben újra megnyitják Ausztrália nemzetközi határait. Ausztráliában a koronavírus-világjárvány kezdetén a legszigorúbb intézkedéseket vezették be, melyek részeként nemhogy belépni nem szabadott az országba, de elhagyni se engedték azt az állampolgároknak. Most, az új szabályok szerint novembertől megnyitják a határokat azoknak az ausztráloknak, akik olyan szövetségi államban élnek, ahol az átoltottság mértéke meghaladja a nyolcvan százalékot. A lazítás a külföldiekre egyelőre nem vonatkozik, de a kormány azt mondja, dolgoznak azon, hogy "a turistákat is újra vendégül láthassuk partjainkon".

Scott Morrison miniszterelnök bejelentése szerint lazítanak a hazatérő ausztrálokra eddig vonatkozó szigorú szabályokon is. Nekik mostanáig kötelezően 14 napra szállodai karanténba kellett vonulniuk, aminek 3000 ausztrál dollár (~675 ezer forint) volt az ára. Ezt novembertől hét napos otthoni karanténnal válthatják ki a beoltott ausztrál állampolgárok, illetve letelepedési engedéllyel bíró külföldiek. Az oltatlan beutazókra továbbra is két hetes szállodai karantén vár majd. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.