Elkezdődött a turul-szobor újragondolása

Budapest
2021 október 07., 18:57
comments 7

Sem első, sem második világháborús emlékmű nem lesz a Turul. Nem jelkép lesz, hanem egy emlékeztető jel, mondta Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a Hegyvidék Galériában nyílt ideiglenes kiállítás megnyitóján, aminek témája a turul-szimbólum.

Pokorni: „Akármit csinálunk, ennek a történetnek a fókuszában a nyilas tömeggyilkosságok vannak”.

A polgármester azt is elmondta, hogy egy fiatal művészcsapat már hónapok óta dolgozik a szobor átalakításán, aminek a terveit idén októberben mutatják be. A lényeg, hogy várhatóan az emlékmű körül felállított 12 tabló fogja bemutatni a szimbólum történetét.

Az emlékmű sztorija lassan húsz évre nyúlik vissza: 2002-ben határozta el az akkori vezetés, Mitnyan György fideszes polgármesterrel az élen, hogy egy turullal emlékeznek meg a II. világháború során elesett kerületi áldozatokról. A szobrot végül a főváros engedélye nélkül 2005-ben állították fel. 2019-ben Rab László a Mozgó Világban feltárta, hogy a szobor talapzatán szerepel Pokorni Zoltán, jelenlegi polgármester nagyapjának a neve is mint hősi áldozat. De valójában Pokorni József nem áldozat volt, inkább elkövető. Aktív szerepet játszott a kerületi nyilas tömegmészárlásokban. A polgármester ezt követően történészekkel megvizsgáltatta a talapzaton lévő neveket, amin számos nyilas párttag, sőt több nyilas gyilkos neve is szerepelt. Ezért az önkormányzat azt a döntést hozta, hogy a neveket eltávolítják, és első világháborúsra alakítják a turult.

Ezután mutattuk be dokumentumfilmünket, A gyilkosok emlékművét, ami részletesen bemutatja a kerületben elkövetett tömeggyilkosságokat és az emlékmű körüli harcokat. A polgármester a bemutató után úgy döntött, hogy mégsem lesz I. világháborús szobor a turulból, nem is viszik el a helyéről, hanem újrakeretezik azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt