Eltávolítják a Tienanmen téri vérengzés emlékművét a hongkongi egyetemről

külföld
2021 október 08., 18:51
photo_camera Fotó: MIGUEL ANDLA/Sputnik via AFP

A Hongkongi Egyetem érdemi magyarázat nélkül, a “kockázatok felmérésére” hivatkozva elrendelte, hogy a kampuszról távolítsák el a Tienanmen téri vérengzésre emlékező, 24. éve ott álló, a Szégyen Oszlopa című szobrot. Ez felállítása óta fontos helyszíne volt az 1989-es mészárlás évfordulóján tartott megemlékezéseknek.

Ezeket Hongkongban tavalyig minden évben megtartották, 2020-ban azonban már betiltotta őket a kínai kommunista diktatúra. Idén kilenc demokraáciapárti aktivistát ítéltek 6-10 havi börtönre azért, mert a tiltás ellenére virrasztást tartottak.

A szobor Jens Galschiot dán szobrász műve, amit 24 éve a már feloszlatott Hong Kong Alliance nevű szervezetnek ajándékozott. Az egyetem most arra szólította fel a már nem is létező HKA-t, hogy október 13-áig vigyék el a szobrukat.

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.