Vasas Szakszervezet: Százezreket vasalnának be munkásaiktól a nagy cégek, mert nem tudták őket dolgoztatni a járvány alatt

gazdaság
2021 október 11., 09:57
comments 1

Fejenként legalább 80-100 ezer forintot, bizonyos esetekben akár még többet követelne a dolgozóitól több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint. Azokat a le nem dolgozott órákat akarják behajtani, amik a járványügyi korlátozások és a gyárleállások miatt keletkeztek az elmúlt másfél évben, mondta a szövetség alelnöke, László Zoltán a Népszavának.

A rabszolgatörvényként ismert szabályozás 2018-ban tette lehetővé, hogy kollektív szerződés alapján akár 36 hónapra is kiterjesszék a munkaidőkeretet a gyárakban. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak akár három éven keresztül dolgoztathatók úgy, hogy beosztásuk a munka mennyiségéhez igazodjon. Az alapfizetésüket kapják akkor is, amikor kevesebb a megrendelés, és nem kell annyit dolgozni, majd akkor is, amikor túlórázni kell.

A járvány kitörésekor a kormány tovább lazított a szabályozáson. A munkáltatók egyoldalúan bevezethettek 24 hónapos munkaidőkeretet vagy kibővíthették a korábban megállapítottat.

photo_camera Tüntetés 2019-ben Fotó: Adrián Zoltán//Képszerkesztőség

László szerint több száz cég élt a lehetőséggel, de már most látszik, hogy sokan nem lesznek képesek a két év lejárta előtt ledolgoztatni a „mínusz órákat”. Állítása szerint több autóipari cég úgy értelmezi ezt, hogy a dolgozók tartoznak nekik. Két helyen felajánlottak a munkavállalóknak, hogy hathavi részletben, kamatmentesen törleszthetnek.

A szakszervezet szerint ez törvénytelen, és a le nem dolgozott órákat el kell könyvelni veszteségként.

Vannak vállalatok, ahol fordított a helyzet: rengeteg volt a munka a járvány alatt, és most nem akarják kifizetni a plusz órákat. Ezek az alkalmazottak most pihenhetnek, a kölcsönzött munkaerőt viszont agyondolgoztatják, mondta László.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.