Távozni kényszerült egy amerikai professzor, mert diákjainak megmutatta az 1965-ös Othellót, miközben itthon az egyik zsűritag szerint túl kevés a blackface a TV2 műsorában

rasszizmus
2021 október 18., 18:33
comments 48

Bright Sheng, kínai amerikai zeneszerzőt és zenepedagógust nemrég „faji érzéketlenséggel” vádolták meg a Michigani Egyetemen. A New York Times cikke szerint az egyetem zenészhallgatói lehetőséget kaptak, hogy az iskola egyik leghíresebb professzorától ismerjék meg egy klasszikus irodalmi szöveg operává alakításának folyamatát, végül azonban mindenki mást tanult Sheng első órájából. A professzor ugyanis, akit korábban a multikulturális hatásai miatt dicsértek világszerte, ha nem is azonnal, de végül nem tanít tovább, miután diákjainak a zeneszerzés szeminárium első óráján megmutatta az 1965-ös Othellót, amiben a feketére festett arcú Laurence Olivier játszotta a címszerepet. A diákok azt mondták, csendben végignézték a másfél órás filmet a feketére festett arcú színésszel, az óra végén viszont valaki szinte azonnal levelet küldött a tanszékvezetőnek, miszerint sok diákot „mélyen sértett” a Sheng óráján bemutatott film, de leginkább „a magyarázat hiánya, hogy miért erre a filmre esett a választás”. Néhány óra múlva Sheng körbeküldött egy rövid bocsánatkérő levelet, majd egy pár hétig tartó levelezés és óraeltörlés után, október elsején bejelentették, hogy Sheng professzor önként visszalép az óraadástól, hogy „pozitív tanulási környezetet teremtsen”.

Az 1965-ös Othellót most bemutatni „kontextus nélkül önmagában rasszista cselekedet”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.