Koronavírusos betegek haltak meg, mert elfogyott egy romániai kórházban az oxigén

október 22., péntek 12:25

Továbbra is kritikus terhelés alatt a román egészségügy: a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint a közel húszmilliós országban az utóbbi 24 órában 15 410 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 7 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az elmúlt napon 356 halálesetet regisztráltak:

A romániai kórházakban már több mint húszezer koronavírusos beteget kezelnek, az intenzív terápiás részlegeken pénteken 1848 súlyos betegnek jutott hely.

A sajtóbeszámolók szerint azonban ennél sokkal többre lenne szükség: a kórházak előtt sorban álló mentőautókban további fertőzöttek százai várják, hogy kórházi ágyhoz jussanak. A drámai helyzetet látva ismét egyre többen veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, a Trasindex beszámolója szerint május után most először

megközelítette a százezret az egy nap alatt beoltottak száma Romániában. Csütörtökön több mint 99 ezren oltakoztak, közülük 62 ezer felett volt azok száma, akik az első adag vakcinát kapták meg.

Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Pénteken újabb kórházi baleset követelt emberéleteket Romániában. Az olténiai Targu Carbunesti kórházában - ahol 150 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 90 oxigénpótlásra szorul, 15 pedig intenzív terápiában részesül - elfogyott az oxigén. A személyzet ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a páciensek oxigénellátását, a katasztrófavédelem pedig négy megyéből csaknem 70 oxigénpalackot küldött rohammentőkkel a helyszínre. A Főtér.ro szerint két áldozatot követelt az emberi mulasztás, egy 76 és egy 55 éves asszony halt meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt