Von der Leyen: A Európai Bíróság döntéséig nem léptetik életbe a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben

külföld
2021 október 22., 16:46
comments 6

„A jogállamiság az Európai Unió alapköve, fenntartásában minden uniós tagállam érdekelt”- jelentette ki az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján az Euronews beszámolója szerint. Ursula Von der Leyen szerint a Lengyelországgal fennálló vita feloldásáig "hosszú út áll az EU előtt". Hozzátette: az Európai Bizottság a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében. A jogállamisági mechanizmusra vonatkozó újságíró kérdésre válaszolva kijelentette, hogy

"az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba."

Az ítélet megszületéséig a Bizottság nem fog intézkedéseket hozni. Ugyanekkor hangsúlyozta:

egyetlen ügy sem vész el, január óta rögzítik a kérdéses eseteket és bár az ítéletig nem függesztenek fel kifizetéseket, készek azt visszamenőleg is alkalmazni.

Az Európai Unió bíróságán Magyarország és Lengyelország azért indított pert, hogy állapítsák meg, hogy a mechanizmus jogellenesen jött létre. Ha a mechanizmust életbe léptetik, a két ország euró milliárdoktól eshet el.

photo_camera Fotó: OLIVIER MATTHYS/AFP

Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón téma volt még a migráció elleni küzdelem, aminek apropóján von der Leyen kijelentette:

„Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben.”

A bizottsági elnök szerint most is támogatják a migráció elleni küzdelmet, azonban ezeket a forrásokat nem lehet kerítésépítésre, vagy falakra fordítani.

"Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat"

- mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.